Helen Shabangu, 62, är gift med 9-årig pojke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sanele Masilela giftes bort redan som nioåring. ”Jag vet att det här är vad förfäderna hade velat”, säger hans mamma.
Foto: Dimakatso Modipa / Barcroft Medi

Helen Shabangu, 62, i Sydafrika har förnyat äktenskapet med den nioårige Saneie Masilela.

Många som bor i deras by kallar arrangemanget "sjukt".

Den nioårige Saneie Masilela ingick förra året ett giftermål med 62-åriga Helen Shabangu, skriver tidningen Nigerian Watch.

– Jag vet att det här är vad förfäderna hade velat. Om vi inte hade gjort som min son bad om så hade något ont hänt vår familj, säger brudgummens mamma, Patience Masilela.

Kallas för sjukt

En hel del av byborna i det sydafrikanska samhället Kildare Village har rynkat på näsorna åt arrangemanget och kallat det för ”sjukt”. 

Äktenskapet påstås enligt Independent inte vara giftermål i dess rätta mening, utan mer ett sätt att hedra döda förfäder.

Vill ha en till fru

Helen Shabangu är också gift med en vuxen man och har fem barn. Hennes tidigare man Alfred Shabangu och har dock ingenting emot fruns andra giftermål. 

– Mina barn och jag är glada för vi har inga problem med det här. Jag bryr mig inte om vad andra människor säger, säger han.

Helen Shabangus barn är vuxna, mellan 28 och 39 år gamla. Inte heller de har protesterat mot bröllopet. 

Nioårige Saneie Masilela om barnäktenskapet:

– Jag är glad över att jag gifte mig med Helen, men jag ska gå i skola och studera hårt. När jag blir äldre kommer jag att gifta mig med en kvinna i min egen ålder.

Barnäktenskap

Det är omöjligt att veta det exakta antalet barnäktenskap eftersom många inte registreras eller är informella. Barnäktenskap är vanligast i Sydasien och i Afrika söder om Sahara. Inom vissa grupper är det vanligt förekommande även i andra delar av Asien, Mellanöstern och Nordafrika.

Den främsta orsaken är fattigdom, speciellt bland flickor som kan ses som en ekonomisk börda. Ett annat argument är at tidigt giftermål erbjuder en dotter skydd från sexuella övergrepp och våld.

Unicef anser att äktenskap ska ske först vid 18 års ålder och arbetar för att stoppa barnäktenskap eftersom de kan leda till bland annat att flickor hindras från att utbilda sig, hälsoproblem och våld inom relationen.

Källa: Unicef

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.