Hela världen skrattar efter Lövins Trumphån

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin gör ”en Trump”.
Foto: Johan Schiff / AP TT NYHETSBYRÅN
Originalbilden har fått stor uppmärksamhet.
Foto: Pool/Abaca / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Flera tidningar världen över har skrivit om bilden.

Bilden på klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP) omgiven av enbart kvinnor har blivit en världsnyhet.

Nu spekulerar medier i USA och Storbritannien i om Lövin medvetet ville håna Donald Trump med sitt utspel.

Att alla tidningar fått samma kryptiska kommentar från ministern gör knappast saken lättare.

– Det är upp till var och en att tolka den, skriver hon i ett sms till Expressen.

Fotot på när Donald Trump undertecknar en exekutiv order som stoppar USA:s bistånd till abort enbart omgiven av manliga rådgivare har redan blivit ikonisk.

Sannolikt har den uppmärksammade – och kritiserade – bilden nått hela vägen till Rosenbad. För hur ska man annars förklara att klimatminister Isabella Lövin (MP) publicerade en nästan identisk bild på sociala medier i fredags morse?

• Svajpa för att se båda bilderna

Lövin uppmärksammas utomlands

Bilden, som visar hur hon skriver under regeringens förslag till en ny klimatlag, ackompanjeras också av en delningstext: ”Alla framtida regeringar kommer bli tvungna att minska utsläppen av växthusgaser. För en bättre planet och en bättre framtid.”

Det dröjde inte länge innan utländska medier fick upp ögonen för Lövins bild. Sedan dess har CNN, BBC, Washington Post, Huffington Post och Buzzfeed skrivit om det nya lagförslaget. Till och med den högerpopulistiska och Trumplojala sajten Breitbart News har uppmärksammat fotografiet.

Nästan alla ställer sig också samma fråga: Har Sveriges vice statsminister och klimatminister precis trollat Donald Trump?

Från BBC och den högerpopulistiska sajten Breitbart.
CNN har uppmärksammat ministern.

Isabella Lövins kryptiska svar

Det vaga svaret från Isabella Lövin har bara spätt på spekulationerna.

– Vi är en feministisk regering, det syns i den här bilden. Sedan är det upp till var och en att tolka den, skriver hon i ett sms till Expressen.

Nära på identiska svar syns hos Buzzfeed och The Local.

Bilden, som både publicerades på Facebook och på Twitter, har delats över 20 000 gånger och fått över 55 000 gilla-markeringar.

Brittiska Mail Online.
The Telegraph och Buzzfeed.
Amerikanska sajten Vox.

Miley Cyrus hyllar bilden

Även den amerikanska popstjärnan Miley Cyrus hyllar bilden i ett inlägg på Instagram. ”Lär er av det här Amerika!”, skriver hon i posten som har fått över 260 000 gilla-markeringar.

Take note America!!!!! #Environment #Education #HealthRightsandCare #HumanRights

Ett foto publicerat av Miley Cyrus (@mileycyrus)

Lövin tackar för visat intresse

Isabella Lövin verkar nöjd med det stora genomslaget.

”Förtjust över det stora intresset för den svenska klimatlagen och vår feministiska regering.”, twittrade hon på lördagsförmiddagen.

En timme senare twittrade hon igen:

”Jag vill tacka de tusentals underbara och starka personer från hela världen som tackar oss för bilden på klimatlagen. Kärlek. Håll fokus!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.