Hela världen ger sitt stöd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett hundratal exilburmeser bosatta i Sverige demonstrerade på fredagen utanför Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm i protest mot militärregimen i Burma.
Foto: Scanpix

Munkarnas öde engagerar en hel värld - och Sverige. 

Tusentals människor demonstrerade i går för att visa sin avsky mot militärjuntan i Burma. 

Och på bokmässan i Göteborg uppmanade Sydafrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu till bojkott av de olympiska spelen i Kina.

Barfota och med en upp- och nedvänd allmoseskål som enda vapen har de trotsat en av världens mest hårdföra militärregimer i flera veckor.

 Nu har allas ögon vänts mot de buddistiska munkarna i Burma.

Klädda i rött

 Tiotusentals människor klädde sig i går i rött för att visa sitt stöd för de fredliga demonstranterna, och stora protestaktioner hölls utanför landets ambassader i en rad städer.

 På Medborgarplatsen i Stockholm böljade ett hav av rödklädda människor.

 – Det är fel med diktaturer och jag vill visa mitt medlidande med folket. Sist något sånt här hände dog över 3 000 människor. Det får inte hända igen, säger Hjalmar Ekström, 14, från Lidingö.

Avskyn spiller över

 Avskyn spiller även över till grannlandet Kina som har goda relationer till den burmesiska militärjuntan.

 Nobelpristagaren och Syd-afrikas förre ärkebiskop Desmond Tutu uppmanade vid ett bejublat framträdande på bokmässan i Göteborg i går till bojkott av de olympiska spelen:

 – Se till att stoppa handeln med Burma. Om Kina inte gör det ska jag personligen leda en bojkott mot Kina och Peking-OS nästa år, sa han.

Vädja till Kina

 Torbjörn Lodén, professor vid kinesiska avdelningen på Stockholms universitet, anser dock att Tutus uttalande är att gå för långt.

 – Det är rätt att vädja till Kina och jag tror att Tutus uttalande uppfattas som väldigt besvärande. Men en bojkott är att gå för långt, Kina gör antagligen mycket bakom kulisserna och de är oerhört känsliga för internationell kritik, säger han.

Får medhåll

 Han får medhåll av utrikesminister Carl Bildt, för dagen klädd i röd slips för att ge det burmesiska folket sitt stöd:

 – Man ska inte blanda ihop 

 idrott och politik, säger han till Expressen genom sin pressekreterare Sara Malmgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.