Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hela rättsprocessen är löjeväckande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hela rättsprocessen mot Expressen är löjeväckande. Det anser Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet.

– Jag hoppas att det här inte hindrar svenska redaktioner från att bedriva granskande journalistik, säger han, till Expressen.se.

Tingsrätten gör bedömningen att innehavet av vapnet framstår som ett medvetet risktagande för att skapa en nyhet. Jonas Nordling tycker inte att åtalet borde ha väckts och att den fällande domen är orimlig och olycklig.


Jonas Nordling.
Foto: Foto: Tomas Ohlsson

- När jag tar del av tingsrättens resonemang och lagmannens uttalande så känner jag nästan att de har känt sig tvingade att fatta beslutet. Det blir milda domar utifrån själva handlingen, även om ett frikännande så klart hade varit bättre. Framförallt skulle åtalet aldrig ha väckts. Det journalistiska uppsåtet är så tydligt att det blir löjeväckande att saken har hamnat i domstol, säger han. 

Anonymisera reportrar

Jonas Nordling tror att ansvariga utgivare och redaktionsledningar kan behöva anonymisera reportrar i större utsträckning framöver, så att inte enskilda medarbetare hamnar i trubbel.

- Men jag hoppas att det inte hindrar svenska redaktioner från att bedriva granskande journalistik och även i fortsättningen provocera lagstiftningen när det behövs, för att visa upp verkligheten.

Att begå ett brott för att visa upp någonting kan vara en del av journalistiken, resonerar han. Det innebär dock inte att journalister ska ha en gräddfil och kunna begå brott ostraffade:

– Vi kan inte begå brottsliga handlingar som privatpersoner, men om man vill påvisa brister i samhället vilket är en del av vårt journalistiska uppdrag, så kan man göra det. Det handlar inte om en gräddfil utan om att ta vårt uppdrag på allvar, säger han till TT.

"Obehagligt"

Även Tidningsutgivarna, TU, är skarpt kritiska till domen. Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, menar att det varit tydligt att Expressen utgått från ett journalistiskt uppdrag för att visa på ett allvarligt samhällsproblem.

– Jag tycker dessutom att det är obehagligt att rättsväsendet väljer att driva ett sådant här fall. Kanske extra starkt när åtalet faller samma vecka som serieskytten Peter Mangs står inför rätta i Malmö tingsrätt där det tydligt visar resultatet av samhällsproblemet som Expressen visade genom sitt journalistiska arbete, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon fortsätter:

– Lagstiftarens intentioner när man stiftade en vapenlag är att komma åt dem som handlar med vapen. Expressens arbete hade ett starkt allmänintresse. Att väcka åtal är en skrämmande signal som beskär yttrandefriheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.