Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela listan: S löften till Amineh Kakabaveh

Har haft nytt möte med Socialdemokraterna
Amineh Kakabaveh.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Bjereld.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Sveriges regering gör sig beroende av en enskild partiledamot som Amineh Kakabaveh har inte hänt förut.

Upplägget ifrågasätts – och L-veteranen Carl B Hamilton tycker att hans parti ska hjälpa regeringen.

– Man ger en enskild riksdagsledamot ett väldigt stort inflytande, säger den S-knutna statsvetaren Ulf Bjereld.

Nedan finns hela listan på punkter som S lovat den politiska vilden.

På tisdagskvällen presenterade Morgan Johansson (S) och Amineh Kakabaveh att den politiska vilden skulle rösta gult för Stefan Löfven på onsdagen.

Enligt egen utsago har Kakabaveh fått igenom krav på att minska bidrag till religiösa friskolor, en ny brottsrubricering för hedersvåld och att avveckla skatter för fattigpensionärer.

Med Amineh Kakabavehs stöd har Stefan Löfven sannolikt säkrat sin framtid som statsminister. Det är första gången någonsin som en regering gör sig beroende av en enskild riksdagsledamot.

– Det är här är oplöjt landskap. Och det är svårhanterat för man vill inte ge henne mer inflytande, men man vill samtidigt lösa regeringsfrågan, säger den S-knutna statsvetaren Ulf Bjereld.

”Inte bra för förtroendet”

Ett annat alternativ hade varit att inte förhandla med henne, säger han.

– Det var inte ett okontroversiellt beslut att ta det här samtalet, på principiell grund, för man ger en enskild riksdagsledamot ett väldigt stort inflytande.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola med ett förflutet i S, uppfattar samtidigt att det hade varit problematiskt om Amineh Kakabaveh röstade emot Löfven. 

– Men skulle det ha blivit 175 röster emot honom, genom att en politisk vilde från det andra läget röstar nej, hade det inte varit bra för förtroendet för demokratin, säger hon.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola med ett förflutet i S, uppfattar att det hade varit problematiskt om Amineh Kakabaveh röstade emot Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

L-veteranen: Rösta gult

Sent på tisdagen gav Liberalerna beskedet att de tänker rösta rött för Stefan Löfven – vilket innebär att han får 174 röster emot sig och att Amineh Kakabaveh även i praktiken får den avgörande rösten.

Men L-veteranen Carl B Hamilton, som satt i riksdagen för partiet mellan 1997 och 2014, anser att de ska släppa fram Löfven så att Kakabaveh inte får så stort inflytande.

”Jag tror det riskerar att uppfattas som bisarrt och olyckligt om L med sitt agerande (nej!-rösta vid statsministeromröstningen) de facto lägger avgörandet i regeringsfrågan i händerna på bångstyriga vilden Amineh K”, skriver han på Facebook.

Överenskommelsen

Punkterna som S kommit överens om med Amineh Kakabaveh:

1. Januariavtalet har fallit vilket innebär att punkt 9 är struken. Punkten innebär att regeringen inte ska driva eller arbeta med förslag om vinstförbud eller andra vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

2. Socialdemokraterna ska lägga en gemensam motion med Kakabaveh i riksdagen för att skattemedel inte ska användas för ”vinstjakt” i välfärden.

3. Ambition om att skärpa finansiering av friskolor i enlighet med utredningsförslag. Inriktning om att offentlighetsprincipen ska gälla även i fristående skolor.

4. Gemensam motion från S och Kakabaveh i höst om förbud mot religiösa friskolor och förskolor.

5. Ambition om att höja anslagen till kommuner och regioner.

6. Pensionstillskott genomförs från september. Skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer tas bort enligt plan från och med 1 januari 2023.

7. Ambition om att förbättra sjukförsäkringen för att minska utförsäkringar.

8. Se till att hedersbrott som egen brottsrubricering kommer på plats.

9. Regeringen ska göra en översyn av lagen om utreseförbud och barnäktenskapsbrott för att se om den kan utvidgas till att gälla så kallade ”uppfostringsresor”.


Lena Rådström Baastad: ”Gäller att vara lyhörd”

Lena Rådström Baastad (S) om samarbeten med C och V

Så ska Löfven få igenom sin budget

Mycket tyder på att Stefan Löfven än en gång kommer att få leda landet. Men att styra kommer att bli svårare än innan. Det första hindret är höstbudgeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.