Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela Jörgens familj utvisas till Kosovo

Nu utvisas hela Jörgen Törngrens familj till Kosovo.Foto: Privat
Barnen, som han ser som sina egna, talar inte albanska.Foto: Privat
– Barnen bara gråter. De har rätt att vara här, säger Margareta, Jörgens fru.Foto: Privat

Jörgen Törngrens fru och hennes fyra barn har levt i Sverige i åtta år.

Trots det har migrationsdomstolen beslutat att utvisa dem till Kosovo.

– Det är helt jävla vansinnigt, säger Jörgen.

"Jag och min fru är i chocktillstånd", inleder Jörgen Törngren sin känsloladdade vädjan i ett inlägg på Facebook. "Min fru och mina älskade barn kommer att utvisas till ett land som barnen inte känner till."

Den 19 oktober kom beskedet från migrationsdomstolen. Familjens överklagan kring tidigare beslut har avslagits.

– Det känns helt surrealistiskt. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så här, eftersom det står i lagen att de får stanna här om det är för barnens bästa. Jag kunde i min vildaste fantasi inte tänka mig något annat. De pratar svenska och kan inte albanska, säger Jörgen.

Nu kommer hans fru, som i Sverige använder namnet Margareta, och hennes fyra barn mellan åldrarna fem och elva, Anton, Asta, Adrian och Alex, utvisas till Kosovo.

– Gud, jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inga ord, jag är så stressad. Jag förstår inte hur de tänker, säger Margareta.

Jörgens och Margaretas bröllop.Foto: Privat

Upplever hot från släkten

Familjen har sökt asyl sedan 2008. De har inte beviljats uppehållstillstånd som skyddsbehövande, trots att Margareta upplever hot från släktingar i Kosovo. Hon uppger bland annat att hon har misshandlats.

– Jag har haft mycket problem där. Men Migrationsverket bryr sig inte om det. De vill bara skicka tillbaka oss, säger Margareta.

Jörgen Törngren vill lyfta att familjen bott i Sverige i åtta år och har anpassat sig till livet här. Barnen går bland annat i skola i Sverige.

Men migrationsdomstolen har gjort en annan bedömning.

"Det saknas alltså förutsättningar att bevilja familjen uppehållstillstånd som skyddsbehövande. Eftersom det inte heller finns några synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter som motiverar att uppehållstillstånd beviljas ska migrationsdomstolen avslå överklagandet", står det i beslutet.

– Deras tidigare asylskäl är att det finns hot mot mamman från släkten, och nu måste de ändå vistas där. Och hotet finns kvar. Det känns jättejobbigt. Vi har försökt ställa oss in på att det inte skulle bli så här, säger Jörgen.

Enligt domen påverkas inte bedömningen av att Margareta har uppgett att barnen knutit an till hennes man och att de har "anpassat sig till Sverige".

"Barnen bara gråter"

Stämningen i familjen är sorgsen och dyster. De försöker ha en positiv inställning, men det är svårt.

– Vi måste börja förbereda barnen, och det känns jättejobbigt. Det gör ont i hjärtat. Man vill ju bara säga "självklart kan ni stanna hos mig", säger Jörgen Törngren.

– Barnen bara gråter. De har rätt att vara här, instämmer Margareta.

Jenny Sandell, rådman på migrationsdomstolen på förvaltningsrätten i Luleå, vill inte svara på några frågor kring beslutet.

– Jag har inga kommentarer. Jag tänker att vår bedömning framgår av domen, säger hon.

När familjen har utvisats till Kosovo har de möjlighet att påbörja en ny asylsökningsprocess.