Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela Gotland strömlöst – förbindelsen bruten

Strömmen beräknas vara tillbaka inom en till två timmar.

Det är just nu strömavbrott på hela Gotland. Det ska ha startat vid klockan 14.20-tiden på fredagen.

Enligt Gotlands energi (Geab) är det hela förbindelsen till fastlandet som brutits.

– Förbindelsen mellan Gotland och fastlandet kopplades ned. Vi har tekniker på plats som felsöker för att hitta orsaken och åtgärda felet. Parallellt använder vi den reservkraft som finns på Gotland och med hjälp av den försöker vi få tag tillbaka strömmen till alla kunder, säger Kalle Blomberg, elnätschef vid Geab.

Geab uppger att det är det tredje totalavbrottet på Gotland i år. På Geabs avbrottskarta står det ”Hela Gotland strömlöst”. 60 000 personer bor på ön.

– Jag har inte fått någon information än om vad det här beror på, utan vi har bara fått att det är ett totalavbrott vilket innebär att hela Gotland är avskuret, säger Patrick Ryott, tjänsteman i beredskap på Region Gotland.

Enligt regionen har det hänt allt oftare sedan 2018, då arbete utfördes kring ändutrustningarna på kabeln som går mellan fastlandet och Gotland.

– Vi har inte den robustheten vi eftersträvar här egentligen, det har varit stora diskussioner om den här tredje elkabeln som vi har sådant behov utav, och i och med att vi inte har den en så kommer det här förmodligen att ske framöver också, säger Patrick Ryoff.

Han säger att det inte är någon verksamhet som är kritisk i nuläget utan att reservkraften räcker i ett par timmar. Den första prognosen är att strömmen ska vara tillbaka inom en till två timmar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.