Ali tillsammans med sina döttrar. "Det kommer ordna sig för oss, men det är hemskt just nu", säger han. Foto: PrivatAli tillsammans med sina döttrar. "Det kommer ordna sig för oss, men det är hemskt just nu", säger han. Foto: Privat

Ali tillsammans med sina döttrar. "Det kommer ordna sig för oss, men det är hemskt just nu", säger han.

 Foto: Privat
Huset som familjen bodde i brann ner till grunden. Foto: Christer LindbergHuset som familjen bodde i brann ner till grunden. Foto: Christer Lindberg
Huset som familjen bodde i brann ner till grunden.  Foto: Christer Lindberg
Nabhan och Sabah har bott i stationshuset i flera år. Tre av deras döttrar har levt hela sina liv där. Foto: PrivatNabhan och Sabah har bott i stationshuset i flera år. Tre av deras döttrar har levt hela sina liv där. Foto: Privat

Nabhan och Sabah har bott i stationshuset i flera år. Tre av deras döttrar har levt hela sina liv där.

 Foto: Privat
Nu sover familjen hos Nabhans syster och hennes man. Foto: PrivatNu sover familjen hos Nabhans syster och hennes man. Foto: Privat

Nu sover familjen hos Nabhans syster och hennes man.

 Foto: Privat

Hela familjens liv försvann i lågorna

Publicerad

Mitt i natten bröts kökstaket i familjen Alis lägenhet upp av en aggressiv brand.

Snabbt spreds den till hela flerfamiljshuset – som inte gick att rädda från lågorna.

– Hela livet brann framför ögonen på oss, säger Nabhan Ali som bodde i huset tillsammans med sin fru och fyra döttrar.

Strax efter klockan 00.30 natten till lördagen gick strömmen i det gamla stationshuset i Mörsil i Åre kommun. Den anrika byggnaden fungerar sen en tid som bostadshus åt flera familjer och lokal åt en pizzeria.

Bland de som bor i huset finns Nabhan Ali, 40, hans fru Sabah, 34, och deras fyra döttrar Sanna, 10, Nicole, 8, Dominic, 5 och Belamic, 1.

När strömmen gick mitt i natten tog Nabhan direkt kontakt med hyresvärden. Propparna verkade inte fungera, och ute var det nära 30 minusgrader.

– Men det gick inte att göra något mitt i natten, så jag och min fru försökte gå och lägga oss igen och vänta till morgonen, säger Nabhan.

Då hörde han och Sabah något konstigt från köket – ett sprakande ljud.

"Blev skräckslagen"

– Det lät som… Jag vet inte, som om något poppade. Det lät som om det brann. Sen kom en lukt också, och vi förstod att det kanske brann i köket. Så vi sprang dit, men vi såg inget. Då tittade vi upp i taket. Där bildades ett stort hål, det såg ut som lava som bara brann. Jag tänkte "Herregud vilken eld"!

Nabhan och Sabah drabbades av panik och visste inte vad de skulle ta sig till.

– Jag blev skräckslagen och visste inte vad jag skulle göra, jag var helt okontrollerad, säger Nabhan och berättar att de kontaktade larmcentralen.

– Jag försökte släcka elden med det var omöjligt. Kvinnan på larmcentralen sa att jag var tvungen att få ut alla ur huset och stänga alla dörrar. Jag väckte en granne som hjälpte till att väcka alla andra i huset, jag tog ut barnen och frun och sprang ut. Vi hann inte ta på oss några riktiga kläder.

"Hela livet brann framför oss"

När räddningstjänsten kom till platsen var alla boende ute ur huset – som var helt övertänt. Beslut fattades snabbt om att låta byggnaden brinna ner.

Nabhan och Sabah har bott i – det nu raserade – stationshuset i Mörsil i flera år. Tre av deras döttrar har levt hela sina liv där. Nu är allt försvunnet. På morgonen återstår bara skorstenen och en flera meter hög glödhög.

– Hela livet brann framför ögonen på oss. Det är hemskt. Vi är hemlösa nu. Tre av mina barn föddes där, alla minnen var där ... hela livet, säger Nabhan som dock menar att han är glad att han har en försäkring.

Just nu bor familjen hos Nabhans syster och hennes man.

– Det kommer ordna sig för oss, men det är hemskt just nu.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag