Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela familjen samlad för Silvias stora dag

Sveriges drottning Silvia fyller 72 år.Foto: Patrik C Österberg
Drottningen firar med konserten i Drottningholms slottskyrka.Foto: Johan T Lindwall

DROTTNINGHOLMS SLOTT. Här på Drottningholms slott samlades kungafamiljen i kväll för att fira Silvias 72-årsdag.

Prins Daniel var en av de första på plats med familjens nya XC90 som nu inför julfirandet har fått en skidbox på taket. Sedan kom även Carl Philip med sin gravida Sofia.

Drottningen valde genom Expressen att tacka för alla gratulationer och skicka en julhälsning till hela Sverige:

– Jag vill passa på att önska en god jul och en vilsam helg!

Det var mörkt i kväll ute vid Drottningholms slott, men inne i kyrkan i ena delen av slottet lyste stearinljusen i fönstren. Traditionsenligt firades drottningen med en julkonsert och mindre gudstjänst på hennes födelsedag. Silvia som i dag fyller 72 år har i kväll samlat hela familjen ute vid slottet för sin födelsedagsmiddag och mjukstart på julfirandet.

– Det är en privat middag för drottningen där hon och familjen samlas på Drottningholm, berättar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

En av de första i familjen att vara på plats i mörk kostym var prins Daniel. Han kom i familjens nya bil, en svart Volvo XC90. Han och kronprinsessan och dottern Estelle verkar ha planer inför de kommande helgerna - på taket till bilen hade en stor svart skidbox monterats. Kanske det är en resa på gång till familjens fritidshus i Storlien?

Strax före middagen skulle börja kom även Carl Philip och Sofia i en annan XC90. Det var prinsen, även han i mörk kostym, som körde med sin gravida prinsessa vid sidan.

Konserten nu i kväll i Drottningholms slottskyrka är för att hedra drottningen på hennes födelsedag:

– Ja, absolut! Detta har blivit något av en tradition, berättar Christer Villard, ordförande i Drottningholmsteaterns Vänner.

Drottningen fick höra arior av barockens mästare och de som framförde musiken var hovsångerskan Elin Rombo med Maria Lindal på violin, Joel Sundin på violin, Mats Klingfors på flöjt, Karl Nyhlin på luta och Jonas Dominique på kontrabas.

– Det är en oerhört viktig kväll för oss och drottningen brukar alltid uppskatta konserten. Det är vårt sätt att uppvakta henne. Hon är alltid lika glad, engagerad och positiv! Hon brukar trivas, säger Christer Villard.

Drottningen fyller i dag 72 år. Hur viktig är hon för exempelvis Drottningholmsteaterns Vänner?

- Drottningen skänker fenomenal närvaro och glans till all den verksamhet som vi bedriver. Hennes roll som hedersordförande i föreningen är oerhört viktig för att exempelvis bibehålla antalet medlemmar. Drottningen är viktig.

Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef för Silviahemmet:

– Drottningen är Silviahemmets stora förebild. Hon är en pionjär och utan henne hade demensvården inte sett ut som den gör i dag.

– Vi alla på Silviahemmet skickar i dag våra varmaste gratulationer till drottningen på hennes stora dag.

Drottningen själv tar med glädje emot alla gratulationer och via Expressen skickar hon nu i kväll sitt varmaste tack:

– Jag vill framföra ett varmt tack för fina gratulationer på min födelsedag!

Sedan passar hon på att skicka en julhälsning till hela svenska folket:

– Jag vill passa på att önska alla en god jul och trivsam helg.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.