Hela familjen hos Sophie när doktorn slog av respiratorn

Publicerad
Uppdaterad
Mamma, pappa, farmor, farfar, farbror, syskon - alla var med när Sophie Frisks respirator stängdes av i går.
Hon vaknade aldrig efter allergichocken sen hon råkat äta Signums choklad med nötmassa.
Men Sophie är långt ifrån enda offret.
- På tio år har tio unga människor avlidit sedan de ätit livsmedel som de varit allergiska mot, säger Ingrid Malmheden, kemist på livsmedelsverket.
Sophie Frisk dog av sin allergi. - Sophie skulle precis börja sitt liv. Hon skulle gå ut nian och börja gymnasiet. Hon ville gärna gå programmet "barn och fritid" eftersom hon tyckte om att arbeta med människor, berättar hennes pappa Ulf Frisk. Sophie Frisk från Stockholmsförorten Vällingby blev bara 15 år. I går var alla nära och kära med på sjukhuset när doktorn kom in och stängde av Sophies respirator. - Läkarna undersökte hjärnan vid två olika tillfällen och det fanns ingen cirkulation i hjärnan, då var det bara att stänga av, säger pappa Ulf. Såg inte det finstilta Sophie smakade av misstag på Signums mjölkchoklad. Hon såg inte den finstilta varningstexten att den innehöll nötmassa. Allergichocken fick hennes hjärta att stanna i fredags. Coop har ringt och beklagat. Företaget har också tagit bort chokladkakorna från sina hyllor. Ulf Frisk kräver ordentlig varningstext på choklad och andra livsmedel som innehåller nötter. - Det ska synas ordentligt, ungefär som den nya varningstexten på cigarettpaket. Det ska inte vara minimal innehållsdeklaration. - Nötter är så farligt. Läkaren sa "varför har Gud stoppat in levande bomber i vissa människor?" Ingrid Malmheden, kemist på livsmedelsverket, har sammanställt de tio kända dödsfall som skett på grund av allergi mot födoämnen. Totalt har det inträffat 157 kända fall av allvarliga allergichocker. I 69 fall berodde det på dålig märkning. 61 fall berodde på att livsmedlet var förorenat med ett allergiframkallande ämne. I 27 fall uppfattade de som fått allergichock inte att det kunde vara farligt att äta. Slarv med märkningen De tio döda var mellan 9 och 22 år. Fyra dog av jordnötsallergi, fyra av sojaallergi, en dog av hasselnötter och en av mjölk. Slarvar producenterna med märkningen?- I nästan hälften av de rapporterade fallen har det varit slarv med märkningen. Ungefär lika många fall har handlat om att man inte har gjort rent mellan tillverkningsprocesserna, säger Ingrid Malmheden. En ny fara är exotiska maträtter. I asiatisk matlagning ingår ofta jordnötter eller andra ingredienser som kan vålla problem för en allergiker. - Risken är ju störst där man inte förväntar sig att hitta dem, säger Ingrid Malmheden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag