Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hela familjen hos Sophie när doktorn slog av respiratorn

Mamma, pappa, farmor, farfar, farbror, syskon - alla var med när Sophie Frisks respirator stängdes av i går.
Hon vaknade aldrig efter allergichocken sen hon råkat äta Signums choklad med nötmassa.
Men Sophie är långt ifrån enda offret.
- På tio år har tio unga människor avlidit sedan de ätit livsmedel som de varit allergiska mot, säger Ingrid Malmheden, kemist på livsmedelsverket.
Sophie Frisk dog av sin allergi.
- Sophie skulle precis börja sitt liv. Hon skulle gå ut nian och börja gymnasiet. Hon ville gärna gå programmet "barn och fritid" eftersom hon tyckte om att arbeta med människor, berättar hennes pappa Ulf Frisk. Sophie Frisk från Stockholmsförorten Vällingby blev bara 15 år. I går var alla nära och kära med på sjukhuset när doktorn kom in och stängde av Sophies respirator. - Läkarna undersökte hjärnan vid två olika tillfällen och det fanns ingen cirkulation i hjärnan, då var det bara att stänga av, säger pappa Ulf. Såg inte det finstilta Sophie smakade av misstag på Signums mjölkchoklad. Hon såg inte den finstilta varningstexten att den innehöll nötmassa. Allergichocken fick hennes hjärta att stanna i fredags. Coop har ringt och beklagat. Företaget har också tagit bort chokladkakorna från sina hyllor. Ulf Frisk kräver ordentlig varningstext på choklad och andra livsmedel som innehåller nötter. - Det ska synas ordentligt, ungefär som den nya varningstexten på cigarettpaket. Det ska inte vara minimal innehållsdeklaration. - Nötter är så farligt. Läkaren sa "varför har Gud stoppat in levande bomber i vissa människor?" Ingrid Malmheden, kemist på livsmedelsverket, har sammanställt de tio kända dödsfall som skett på grund av allergi mot födoämnen. Totalt har det inträffat 157 kända fall av allvarliga allergichocker. I 69 fall berodde det på dålig märkning. 61 fall berodde på att livsmedlet var förorenat med ett allergiframkallande ämne. I 27 fall uppfattade de som fått allergichock inte att det kunde vara farligt att äta. Slarv med märkningen De tio döda var mellan 9 och 22 år. Fyra dog av jordnötsallergi, fyra av sojaallergi, en dog av hasselnötter och en av mjölk. Slarvar producenterna med märkningen?- I nästan hälften av de rapporterade fallen har det varit slarv med märkningen. Ungefär lika många fall har handlat om att man inte har gjort rent mellan tillverkningsprocesserna, säger Ingrid Malmheden. En ny fara är exotiska maträtter. I asiatisk matlagning ingår ofta jordnötter eller andra ingredienser som kan vålla problem för en allergiker. - Risken är ju störst där man inte förväntar sig att hitta dem, säger Ingrid Malmheden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!