Hela byar utplånade av tsunamin i Samoa

Publicerad
Uppdaterad
Minst 36 människor har bekräftats döda i tsunamin som drabbade Samoa. Men myndigheterna räknar med att dödssiffran stiger väsentligt i takt med att räddningsarbetarna når de värst drabbade områdena.
Enligt Röda korset rapporteras 14 döda i öriket Samoa och 22 i Amerikanska Samoa som ligger strax intill.
En lokal journalist berättar att hela byar på Samoa utplånats och vittnen talar om mellan sju och nio meter höga flodvågor som svept in över de södra och sydvästra kusterna. Tusentals människor har blivit hemlösa. 70 byar ligger i det värst drabbade området.
Upp mot hundra människor kan ha dödats i tsunamin och många fler skadats, enligt ledningen för Samoas katastrofhjälp. Räddningsarbetarna letade under eftermiddagen fortfarande efter offer i de förstörda byarna.
- De letar efter människor som saknas. Det finns rapporter om byar där de flesta husen dränkts av havet, sade Ausegalia Mulipola, biträdande chef för katastrofhjälpen.

Huvudön hårdast drabbad

Södra sidan av huvudön Upolu har drabbats hårdast.
- Hela områden har plattats ut och tsunamin har drivit upp massor av sand på land. Vissa uppgifter säger att sanden kan ha täckt över döda kroppar. Vi behöver speciella maskiner för att leta efter kroppar som begravts under sanden, sade Mulipola.
Ett område med semesteranläggningar, populära bland utländska turister, har ödelagts totalt, enligt landets vice premiärminister Misa Telefoni.
Telefoni sade till Australian Associated Press att invånare och gäster hade mycket kort tid på sig att komma undan vågorna.
Två av landets mest populära turistområden Sinalei Reef Resort och Coconuts Beach Resort på Upolos västkust hade drabbats hårt.
- Vi har hört att de flesta anläggningarna är helt förstörda på den sidan av ön.
Telefoni berättade att hans kusin Joe Annandale som äger lyxanläggningen Sinalei var livshotande skadad. Hotellägarens hustru hade drunknat.
- Människor sade att skalvet kom och att havet sedan var över dem inom fem minuter. Det är ganska snabbt och det gjorde det fruktansvärt svårt, sade Telefoni.

Människor försvann till havs

I Amerikanska Samoa sade vittnen att bilar spolades ut i havet och stora byggnader hade rasat samman.
Huvudorten Pago Pago träffades av fem flodvågor som dränkte affärscentret i hamnområdet och tillfälligt stängde flygplatsen.
Vittnen talar om att människor svepts med ut till havs.
Jordskalvet som föregick tsunamin på tisdagsmorgonen lokal tid hade magnituden 8,3 enligt Stilla havets center för tsunamivarningar.
Epicentrum låg omkring 19 mil sydväst om Samoa. Det kraftiga skalvet, som uppgraderades efter noggrannare mätningar, utlöste omedelbart en tsunamivarning från både Tsunamivarningscentret för Stilla havet (PTWC) och USA:s geologiska undersökningsinstitut (USGS).
Öarna träffades kort därpå av fem flodvågor.

Ny varning

Samoa utfärdar ytterligare en tsunamivarning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt brittiska BBC är de senaste dödssiffrorna efter tisdagens skalv 85. Det rör sig om minst 65 döda i Samoa och 20 i Amerikanska Samoa.
- Sirenerna ljuder och polisen uppmanar oss att gå upp på bergen, bort från vattnet eftersom det är en ny tsunamivarning utfärdad, säger Cherelle Jackson till nyhetsbyrån AFP.
- Allt börjar om igen.
Men varningen är uppenbarligen utfärdad av de lokala myndigheterna i den mycket nervösa samoanska huvudstaden Apia. Tsunamivarningscentret för Stilla havet (PTWC) och USA:s geologiska undersökningsinstitut (USGS) har inte utfärdat någon andra tsunamivarning eller registrerat något nytt kraftigt jordskalv i området.

Inga svenska turister

Helena Melin Hultgren är första ambassadsekreterare i Canberra i Australien. Hon uppger att man på ambassaden inte tror att det finns några turistande svenskar på Samoa:
- Vi har inte kommit i kontakt med några svenskar. Vi har en honorärkonsul i Apia som träffade tre svenskar förra veckan. Men han tror att de hade rest därifrån, så vi känner oss ganska lugna, säger hon till TT.
Svensken Mats Löfkvist äger ett hotell på Samoa och han berättar för Ekot i Sveriges Radio att hyddorna på stranden blev bortsopade av vågorna.
- Många av våra hyddor som vi har för turister blev bortsopade helt och hållet. Människorna som låg och sov fick ett abrupt uppvaknande. Folk sprang i väg upp i skogen och alla kom i säkerhet kvickt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag