Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hel skolklass könsstympad

 En hel skolklass - 30 flickor - i Norrköping är könsstympad.

Skolhälsovården har upptäckt övergreppen, skriver Norrköpings Tidningar.

I en skolklass med 30 flickor hade samtliga könsstympats. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen, då Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars, skriver TT som citerar Norrköpings Tidningar (NT). Samtliga 30 flickor i en klass hade stympats, av dem 28 med den brutalaste metoden som innebär att klitoris och blygdläppar skärs bort och underlivet sedan sys samman.

Könsstympning av kvinnor är straffbart i Sverige sedan 1982 - och sedan 1999 också om barnen utsätts för ingreppen i ett annat land, skriver TT.

Nu fruktar skolhälsovården att många flickor hamnar i farozonen under skollovet.

- Vi försöker informera föräldrarna att de kan få fängelse om de kommer tillbaka och barnen har könsstympats, säger Petra Blom Andersson, samordnare vid Centrala elevhälsan i Norrköping, till NT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.