Tommy Schönstedt testade de nya elcyklarna. På en laddning kan man cykla upp till fem mil för 26 öre per mil. Men så kostar cykeln förstås 6 400 kronor. Foto: MARTINA HUBER
Tommy Schönstedt testade de nya elcyklarna. På en laddning kan man cykla upp till fem mil för 26 öre per mil. Men så kostar cykeln förstås 6 400 kronor. Foto: MARTINA HUBER

Hej då, svettiga uppförsbackar

Publicerad
Uppdaterad
Tröttnat på att trampa dig blå i uppförsbackarna?
Då kan du pusta ut, för allt går med elektricitet. Till och med en cykel.
Jan Reander, gammal hockeyspelare och bilimportör, satt på en uteservering i Peking.
– Jag tittade på alla tusentals cyklister som trampade förbi. Jag tänkte, att vad sjutton en del får trampa medan andra bara glider förbi, säger han.

Elmotor på bakhjulet

Och så såg han att en del cyklar var försedda med en liten elmotor på bakhjulet.
– Vi gjorde en test i Dalarna och sålde 150 elcyklar i ett kick. Nu ska vi sälja elcykeln i samtliga nordiska länder och räknar med att sälja minst 1 000 elcyklar i sommar – bara i Sverige, säger Reander.
Expressen gjorde elcykeldebut i går.
Ett par tramp och elmotorn går i gång med ett svagt surr.
Att hålla 25 kilometer i timmen är ingen konst, åtminstone på slätten. I uppförsbackarna går det något saktare.
– Batteriet håller för 45–50 kilometer och laddas i 4–8 timmar. Vi har räknat ut att driftkostnaden är 26 öre per mil i elkostnad, säger Jan Reander.

Ingen åldersgräns

Eftersom fordonet klassas som cykel är det ingen åldersgräns som på moped.
– Men vi har börjat importera elmopeder från Kina också, men de måste man vara 15 år för att köra, säger Reander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag