Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hédi Frieds protest – mot SD på inbjudan

Livia Fränkel, 90, är en av Förintelsens överlevande. Här träffar Expressen henne vid ett tidigare tillfälle.
Livia Fränkel och Hédi Fried överlevde Förintelsen.Foto: OLLE SPORRONG
Björn Söder, Sverigedemokraterna.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången står en sverigedemokrats namn, Björn Söder, på inbjudan till riksdagens minnesstund för Förintelsen.

Hédi Fried, överlevare från Auschwitz, skriver i DN att förintelseöverlevare nu tvingas möta ”representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare”.

Hennes syster Livia Fränkel kommer dock att hålla tal som planerat.

– Jag är inte glad men jag accepterar det, säger Livia Fränkel till Expressen.

Riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen och Forum för levande historia anordnar varje år en minnesstund i anslutning till Förintelsens minnesdag.

Nytt för i år är att en sverigedemokrat, Björn Söder, står med bland inbjudarna tillsammans med representanter för de övriga riksdagspartierna.

Författaren och psykologen Hédi Fried, 95, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen, har reagerat starkt.

I en kulturdebattartikel i Dagens Nyheter skriver hon:

”De överlevande som förbereder sig för en dag då de i vänners krets kan minnas sina mördade nära och kära, måste också förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare. Det som aldrig tidigare hade kunnat hända, händer nu. SD är rentvättat, dags för kramar.”

”Ett litet missförstånd”

Mikael Oscarsson, KD, är ordförande för riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen. Han menar att Hédi Fried har missförstått vad som gäller. 

– Det var ett litet missförstånd, de kommer inte att medverka, säger han.

Mikael Oscarsson själv och Socialdemokraternas representant Ida Karkainen är de enda riksdagsledamöter som kommer att medverka som arrangörer, uppger han. De kommer att hälsa välkomna och avsluta mötet. Förintelseöverlevaren Livia Fränkel, 92, syster till Hédi Fried, och talmannen Andreas Norlén kommer att hålla tal.

Liksom tidigare år är alla riksdagsledamöter välkomna att komma och lyssna.

Det enda som är nytt för i år är att en Sverigedemokrats namn står i inbjudan, uppger Mikael Oscarsson.

– Jag informerade Livia inför att jag skickade ut inbjudan så att hon skulle veta om det, och jag har även pratat med henne för en timme sedan. Hon förstår bakgrunden.

Livia Fränkel: Jag accepterar det

Enligt Mikael Oscarsson har alla talmän sedan nätverket bildades – Per Westerberg, Urban Ahlin och Andreas Norlén – hållit fast vid samma praxis: Alla partier som vill vara med ska också få vara det.

– Sverigedemokraterna har inte bett om att få vara med föregående år men i år har de bett att få vara med, säger han.

Hade du föredragit att inte behöva bjuda in Sverigedemokraterna eller tycker du att det är bra?

– Jag förstår hållningen från talmännen att i nätverken ska de riksdagspartier som vill få vara med, och sen använder vi riksdagens talarstol till att uttrycka åsiktsskillnader.

Livia Fränkel bekräftar att hon kontaktats av Mikael Oscarsson gällande Sverigedemokraternas representation i riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.

– Oscarsson har förklarat mig att de var tvungna. Sverigedemokraterna bad att få komma, då kan de inte säga nej. Jag kan inte blanda mig i det. 

Vad tycker du om att de är med?

– Det tycker jag inte om. Jag sade det till honom: Jag är inte glad men jag accepterar det. Jag tänker inte ställa in min medverkan för den sakens skull.

Björn Söder: Ska ta emot besökare

Enligt Björn Söder är det av praktiska skäl som partiet först nu har utsett en representant i riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.

– Det är först under den här mandatperioden som Sverigedemokraterna har valt att engagera sig i de här olika riksdagsnätverken och vänskapsföreningarna. Det gör vi eftersom vi är så många fler i dag än vi var tidigare, säger han.

– Vi visar utåt att det är alla åtta partier som står bakom den här minnesstunden. Det tycker jag är viktigt med tanke på den ökande antisemitismen, inte bara i Sverige utan i hela Europa och världen.

Björn Söder säger att han kommer att ha en mer aktiv roll vid minnesstunden än enbart som åhörare.

– Jag har deltagit i minnesstunden i flera år. Skillnaden nu är att jag också kommer att vara med lite tidigare för att emot besökare och hjälpa till så att det flyter på med logistiken.

Kommer du att möta Livia Fränkel?

– Hon är av gästerna och ska också prata, så det kommer jag säkert att göra.

Björn Söder har inte själv läst Hédi Frieds debattinlägg. När Expressen refererar delar av innehållet säger han:

– Jag har väldigt stor respekt henne och det hon har gått igenom. Men jag tycker att det är beklagligt att hon drar partipolitiska växlar av det här.

– Jag hörde redan på förhand att hon skulle ha synpunkter på om vi var med i nätverket. Det får hon gärna ha. Vi lever i en demokrati, så hon får tycka vad hon vill.

Söder poserade med SS-veteran

Björn Söder har genom åren gjort en rad uttalanden som blivit kontroversiella. I en diskussion på Facebook med Centerledaren Annie Lööf 2018 skrev han bland annat att samer och judar inte är svenskar.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dess grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”

– Vad jag gjorde var att försvara minoritetsgruppers, däribland judarnas, rätt att bibehålla sina egna kulturella särarter. Jag tror att de flesta förstår precis vad jag menade, säger Björn Söder i dag.

Men du skriver ju ändå till Annie Lööf att de har en minoritetsställning ”just för att de inte är svenskar”.

– Ja, annars hade de inte haft någon minoritetsstatus. Riksdagen hade inte beslutat om minoritetsstatus om de automatiskt var majoritetsbefolkning.

Många skulle invända att man kan vara svensk och samtidigt ha en identitet som tillhörande en minoritetsbefolkning. 

– Jag, och jag har aldrig hävdat något annat. Jag ska inte gå in som politiker och definiera människor.

År 1998 poserade en leende Björn Söder på bild tillsammans med den tyske SS-veteranen Franz Schönhuber, som vänskapligt lade sin hand på svenskens axel. Schönhuber, som dog 2005, var när bilden togs aktiv i Deutschen Volksunion, som klassades som högerextrem av underrättelsetjänsten.

– Anledningen till att jag hamnade på bild med honom var att vi deltog på samma möte. Jag kände honom inte då och jag har inte känt honom sen dess. Det är första och enda gången vi har träffats, säger Björn Söder.

Han tycker att det är orättvist att bilden läggs honom till last.

– Det är ungefär som att Stefan Löfven och hela regeringen står på Irans sida bara för att man har varit där nere och tagit personer i hand. Det är befängt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.