Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hédi Frieds besvikelse på Kristersson: ”Så naiva”

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstund med moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.
Hédi Fried.
Foto: SVT / SVT
Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson under en partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson.
Foto: LISA MATTISSON

På onsdagen möttes Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson för ett enskilt möte. 

Nu kritiseras M-ledaren för att brutit sitt löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried – om att aldrig samarbeta med SD. 

– Jag reagerade naturligtvis med besvikelse, säger Fried.

Den 27 juni 2018 besökte Ulf Kristersson Hédi Frieds lägenhet i Stockholm, något som DN skildrade.

Hédi Fried, 95, föddes i Rumänien och kom till Sverige i juli 1945 efter att ha överlevt koncentrationslägret Auschwitz, där omkring en miljon judar dog under andra världskriget. Sedan dess har hon föreläst om sina upplevelser. 

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon till DN efter mötet med Kristersson.

Några månader svarade även Moderatledaren på frågan kring ett samarbete med Sverigedemokraterna, ställd av Aftonbladet.

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa Ulf Kristersson till tidningen i januari 2018.

”Man ljuger inte för Förintelseöverlevare”

Hédi Fried reagerar med besvikelse efter att Kristersson på onsdagen bjudit in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till sitt arbetsrum i riksdagen.

– Jag reagerade naturligtvis med besvikelse. Han lovade ju att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. Det är fortfarande samma parti som han tidigare inte var beredd att samarbeta med, säger Hédi Fried till Expressen.

– I Rumänien har vi ett ordspråk som lyder: ”Vargen byter sin päls men inte sina vanor”. Det borde han också förstå.

Hon fortsätter:

– Jag ger inte upp och jag blir inte rädd. Man måste se saker för vad de är för att kunna agera.

Skärmdump.

Fridolins stora ilska: ”Så sjukt”

Till Eskilstuna-Kuriren säger Ulf Kristersson att han ”verkligen inte” har svikit Hédi Fried.

– När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, säger Ulf Kristersson till tidningen.

– Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt. Ett är att vi fått en regering som i grund och botten är en ohelig allians av partier som inte vill samma sak, men som har ett enda mål: Att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från allt inflytande. Jag tror inte att man kan driva politik på det sättet. 

En av de som nu kommenterat saken är det tidigare språkröret för Miljöpartiet, Gustav Fridolin.

”Man ljuger inte för Förintelseöverlevare. Man sviker inte löften till Förintelseöverlevare. Så sjukt att detta behöver skrivas på förekommen anledning. Om någon som aspirerar på att bli Sveriges statsminister”, skrev han på Facebook på onsdagen.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Reportage & Granskning 

Brott i Sverige 

Jimmie Åkesson om mötet:

På onsdagen träffades Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett första möte tillsammans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.