Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedersutsatta ”Helena” till politikerna: ”Gör något”

Jenny Westerstrand, från kvinnojouren Roks, i Expressen TV.
Juno Blom (L).Foto: STELLA PICTURES

Under tisdagen samlades en rad tunga riksdagsledamöter, ministrar och partiledare tillsammans med två hedersutsatta tjejer för en debatt om hedersförtryck – på dagen 18 år sedan Fadime Şahindal mördades. 

– Ni är jättebra att prata om gängkriminalitet, men jag vill också att ni pratar om oss. Gör något, för fasiken! sade en av de två hedersutsatta tjejerna som medverkade. 

18 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin pappa bjöd riksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i hederns namn in till en debatt i riksdagen. Bland deltagarna fanns bland annat tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S), jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

På plats för att berätta sina historier fanns också de två hedersutsatta tjejerna som berättade om sina liv i Expressen i början på januari, som då beskrev om vad de utsatts – och fortfarande utsätts för – i hederns namn. 

– Jag minns en gång när vi skulle åka på en typ av utflykt, jag tror att jag var 6-7 år. Alla andra barn fick springa runt, men min pappa knöt en vajer runt min arm som han höll i. Sedan hade han mig bakom sig i ett koppel. Som en hund. Det beskriver min uppväxt ganska bra, berättade den tjej som kallades ”Nadia” i reportaget. 

”Helena” och ”Nadia”. Foto: KAROLINA SKOGLUND

Svaret från politikern: ”Jag skäms”

En som också deltog i debatten och som knappast höll inne på kritiken mot politikernas oförmåga att hjälpa de ovan nämnda tjejerna var riksdagsledamoten Juno Blom (L), som innan hon blev politiker bland annat under många år jobbade som Sveriges nationella samordnare just i frågan om hedersförtryck. Hon sade att hon skämdes och liknade den politik som i dag förs på området vid att kasta upp stjärnor på himlen ”men att det aldrig blir någon Karlavagn eftersom det inte finns någon sammanhållen politik, riktning eller fullständig idé”. 

– Jag jobbade mina första år under Nyamko Sabuni (dåvarande integrationsminister, nuvarande partiledare för Liberalerna reds.anm), som då var en fantastisk minister med ryggrad och som vågade utmana strukturer i en tid där det inte var politiskt korrekt. Och jag trodde att politiken funkade på det viset. Men sedan insåg jag att det, som jag i min iver trodde, inte fanns någon mottagare för de sanningar vi kom och berättade om. Jag klagade så mycket hemma så mina döttrar sa att ”nu får du bli politiker i stället”, sa hon och fortsatte: 

– Jag var skeptisk mot politiken när jag gav mig in i politiken, men jag vill inte säga att jag är mindre skeptiskt mot politiken nu när jag gett mig in i den. 

Juno Blom fick medhåll från samtliga debattdeltagare om att det, bland annat från politiskt håll, åtminstone tidigare funnits en berörningsskräck i just de här frågorna. Men även om det blivit bättre, menar hon, att det fortfarande finns en motkraft. 

– Ibland är det för bra för att vara sant, eller för sant för att vara bra. När vi levererar sanningar tycker man att det är ganska jobbigt. 

– Det finns en skräck för alla som jobbar med det här, tror jag. Och det är att framstå som främlingsfientlig. Så när man använder det argumentet när man jobbar med de här frågorna, för att tysta debatten, ja då spelar vi de reaktionära krafterna rätt i händerna. Det gör att folk kan fortsätta förtrycka, kontrollera och begränsa. 

Hedersutsatta Helenas uppmaning till politikerna: ”Gör något, för fasiken”

En av de hedersutsatta tjejerna som var på plats, som kallades ”Helena” i Expressens reportage och som bland annat har en förälder som stöder terrorsekten IS, passade på att skicka med ett budskap till de politiker som närvarade under debatten. 

– Jag vill inte att ni politiker går härifrån och känner att ni gjort något bara för att ni varit här ni. Jag vill att ni går hem och tänker på oss. Jag vill att ni tänker på oss för varje beslut ni tar. Jag vill att ni tänker på vår trygghet. Vi har också rätt att ta del av samhällets skyddsnät. Men vi får inte det. Det tar för lång tid innan något händer. Ni är jättebra att prata om gängkriminalitet, men jag vill också att ni pratar om oss. 

– Gör något, för fasiken! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.