Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedersproblem missades när Reza mördades på bussen

Reza Hoseini.
Foto: Privat
Mordet skedde på en buss i Kiruna den 15 juni 2020.
Foto: Polisen.

Reza Hoseini, 20, knivhöggs till döds i Kiruna i somras av en pappa och två tonårssöner som trodde att Reza hade en relation med mamman i familjen.

Tingsrätten bedömde mordet som hedersrelaterat. 

Men trots att socialtjänsten före mordet slår fast att den yngre pojken har värderingar som ”kan härledas till heder” kommer de samtidigt fram till att sönerna inte lever under hedersrelaterat våld och förtryck hos pappan, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.  

I och med den slutsatsen fick pojkarna bo hos pappan. 

Reza var på väg hem från sitt jobb på ett äldreboende när han blev påhoppad och mördad med drygt 90 knivskador. Mannen, som senare kom att dömas till livstids fängelse, trodde att Reza hade en relation med hans fru, och hade fått sina söner att tro på det. 

Under hösten 2019 hade han gått till Rezas chef och försökt få honom sparkad på grund av den påstådda relationen – som både Reza och kvinnan tog avstånd i från. 

Kvinnan polisanmälde sin man och fick snabbt flytta till ett skyddat boende på annan ort, enligt Kaliber. Socialtjänsten bedömde att det fanns en hotbild mot henne. Sönerna placerades i ett jourfamiljehem, och samtidigt startade socialtjänsten barnutredningar om deras situation. De ville bland annat ta reda på om det fanns risker för hedersrelaterat våld. Familjen, och Reza, har rötter i Afghanistan. 

Utredde om sönerna levde under hedersförtryck

Enligt Kaliber, som tagit del av tidigare sekretessbelagda dokument, hade socialtjänsten ”allvarliga uppgifter” om hur sönerna hade det, under året före knivdådet.

Genom ”Patriark”, ett verktyg som används för bedömning och hantering av risker för hedersrelaterat våld, bedömde socialtjänsten i Kiruna sönernas situation hos pappan. 

Trots att de kunde slå fast att den yngre tonårspojken hade värderingar som ”kan härledas till heder” och att den äldre sonen säger att mammans påstådda otrohet är skamlig utifrån kultur och tradition kommer de fram till att det inte rör sig om hedersrelaterat våld och förtryck. 

Sönerna fick därför flytta tillbaka till pappan. Ett drygt halvår senare mördades Reza. 

Beskriver socialtjänstens slutsats som ”märklig”

Verktyget ”Patriark” har tagits fram av Henrik Belfrage, som är professor i kriminologi vid Linköpingsuniversitet. Han har forskat om hedersvåld och tog fram verktyget tillsammans med forskarkolleger i Kanada. Han tycker att socialtjänstens slutsats, att det inte handlar om heder, är märklig. 

– Det går ju inte att tycka annat än att det är väldigt, väldigt märkligt, säger han till Kaliber. 

Socialtjänstchefen om bedömningen

Ulrika Karlström är chef för individ- och familjeomsorgen i Kiruna. Hon säger till Kaliber att hon på grund av sekretess inte kan prata om det enskilda fallet, men att hon kan svara generellt på frågor utifrån vad som redan är känt om fallet via rättegången i tingsrätten. 

Hon säger att socialtjänsten gjorde hedersbedömningen utifrån den kunskap de hade om fallet då. Samtidigt är hon öppen för att de kan ha missat något. 

Förvaltningen kommer att dra lärdomar av det som har hänt, säger Ulrika Karlström till Kaliber. 

– Vi bearbetar och tittar över vad vi behöver skruva på, eller inte skruva på.

Hon säger att förvaltningen har utbildning om hedersproblematik, men att det är ett svårt område som de kan behöva fylla på med kunskap om. 

– Klart att bussmordet har ju verkligen lyft upp hedersrelaterat våld på agendan. Den har varit på agendan, men nu är det sannerligen väldigt tydligt. 

Fallet nu i hovrätten

Gällivare tingsrätt dömde mannen och sönerna för mordet på Reza Hoseini. Alla tre nekade till mord, men den yngre sonen sonen har erkänt att han huggit Reza, men hävdade nödvärn. 


Samtliga inblandade i mordet har rötter i Afghanistan och åklagaren la fram hedersproblematik som motiv. Det förnekar pappan och sönerna, men tingsätten gick på den linjen och ser mordet på Reza som ett hedersmord. Sedan 1 juli 2020 är hedersmotiv grund för straffskärpning i Sverige, och ska ge strängare straff. 


Mannen dömdes till livstids fängelse. Sönerna fick sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader. 


Fallet överklagades till hovrätten. Rättegången startade 3 februari, men det har ännu inte kommit någon ny dom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.