Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HEDERSOMNÄMNANDE Respekt handlar inte om rädsla

Av Omar Zaghden, 15, Spånga
Yo Hoe, Langa Blow sa en "tuff" kille till en "mesig" tjej som ignorerade killarna, och fortsatte att gå. Mission Complete sa en av "tuffingarna". Alla "tuffingarna" började garva åt Machmuds diss av den där guzzen. Självklart fick han en massa brorsan-dunkar i ryggen så han kan känna sig uppskattad av sina grabbar, en självklarhet i alla ghetton. Så kan det se ut en vanlig dag i förorten. Ordet HORA används ofta . Varför kan man undra? The Magic Word: Respekt! Genom att kränka någon annan så känner "tuffingen" Machmoud sig bättre och starkare, så han senare kan sova bekvämt i sin nya vattensäng, den är köpt helt ärligt men Machmoud säger att den är baxad i alla fall - för att få lite mer respekt av grabbarna. "Tuffingarna" strävar efter fel saker. Respekt ska vara ömsesidigt. Respekt ska man förtjäna, inte kräva. Men framför allt betyder respekt inte rädsla. Det är det som många inte har fattat, tyvärr. Det är så det blir problem. Till slut är det nån som punkterar all din luft som en ballong, då har du ingen respekt. Då tar han din respekt (fortfarande fel respekt). Som sagt, respekt ska inte ha någonting med rädsla att göra. Det är bara att slå upp ordet i vilken ordbok som hest, så får du se innebörden av ordet. Machmoud och grabbarna lever i en annan värld, en fantasivärld. Snap back! I den riktiga världen har även "horor" känslor. "Offren" måste våga reagera, samt agera. Det är en stor skillnad mellan att reagera och agera. Vill man få ett stopp måste man agera, man måste säga emot, stå på sig. Det kan tyvärr vara svårt då ens "vänner" säger (och då menar jag flickkompisar): "Tål du inte skoj eller?" Det är svårt att våga om alla är emot dig. Men med hjälp från omgivningen finns hopp. Killar (som använder ordet hora): om vi vänder på det hela, så att din syster blir kallad hora, det skulle bli kaos, eller hur? Tro det eller ej, men ditt "offer" är någons syster, dotter eller vän. Tänk på det innan ni slänger ur er ord bara sådär. Problemet ligger inte hos tjejerna, utan hos oss killar, och det är även föräldrarnas fel. För det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn till att respektera kvinnor. Det är ju liksom dags, varje dag läser man om otäcka våldtäkter. Allt på grund av din son som inte kan kontrollera sig själv och sina lustar. Det kanske är din dotter som är nästa offer! Vem vet? Tänk på det. Det finns många problem i samhället i dag, och en person kan inte lösa alla. Men om alla bara sköter sitt och tänker innan man gör något. Då är jag ganska säker på att problemen inte skulle uppstå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.