HEDERSOMNÄMNANDE Respekt handlar inte om rädsla

Publicerad
Uppdaterad
Av Omar Zaghden, 15, Spånga
Yo Hoe, Langa Blow sa en "tuff" kille till en "mesig" tjej som ignorerade killarna, och fortsatte att gå. Mission Complete sa en av "tuffingarna". Alla "tuffingarna" började garva åt Machmuds diss av den där guzzen. Självklart fick han en massa brorsan-dunkar i ryggen så han kan känna sig uppskattad av sina grabbar, en självklarhet i alla ghetton. Så kan det se ut en vanlig dag i förorten. Ordet HORA används ofta . Varför kan man undra? The Magic Word: Respekt! Genom att kränka någon annan så känner "tuffingen" Machmoud sig bättre och starkare, så han senare kan sova bekvämt i sin nya vattensäng, den är köpt helt ärligt men Machmoud säger att den är baxad i alla fall - för att få lite mer respekt av grabbarna. "Tuffingarna" strävar efter fel saker. Respekt ska vara ömsesidigt. Respekt ska man förtjäna, inte kräva. Men framför allt betyder respekt inte rädsla. Det är det som många inte har fattat, tyvärr. Det är så det blir problem. Till slut är det nån som punkterar all din luft som en ballong, då har du ingen respekt. Då tar han din respekt (fortfarande fel respekt). Som sagt, respekt ska inte ha någonting med rädsla att göra. Det är bara att slå upp ordet i vilken ordbok som hest, så får du se innebörden av ordet. Machmoud och grabbarna lever i en annan värld, en fantasivärld. Snap back! I den riktiga världen har även "horor" känslor. "Offren" måste våga reagera, samt agera. Det är en stor skillnad mellan att reagera och agera. Vill man få ett stopp måste man agera, man måste säga emot, stå på sig. Det kan tyvärr vara svårt då ens "vänner" säger (och då menar jag flickkompisar): "Tål du inte skoj eller?" Det är svårt att våga om alla är emot dig. Men med hjälp från omgivningen finns hopp. Killar (som använder ordet hora): om vi vänder på det hela, så att din syster blir kallad hora, det skulle bli kaos, eller hur? Tro det eller ej, men ditt "offer" är någons syster, dotter eller vän. Tänk på det innan ni slänger ur er ord bara sådär. Problemet ligger inte hos tjejerna, utan hos oss killar, och det är även föräldrarnas fel. För det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn till att respektera kvinnor. Det är ju liksom dags, varje dag läser man om otäcka våldtäkter. Allt på grund av din son som inte kan kontrollera sig själv och sina lustar. Det kanske är din dotter som är nästa offer! Vem vet? Tänk på det. Det finns många problem i samhället i dag, och en person kan inte lösa alla. Men om alla bara sköter sitt och tänker innan man gör något. Då är jag ganska säker på att problemen inte skulle uppstå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag