Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hedenmos irritation på ministern i SVT

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i ”Agenda” om Arbetsförmedlingens framtid.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: SVT / Skärmdump
SVT:s Anna Hedenmo fick inte svar på sina frågor.
Foto: SVT / Skärmdump

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) frågades i söndagens ”Agenda” i SVT ut om planerna för Arbetsförmedlingen.

Men programledaren Anna Hedenmo tröttnade när ministern inte kunde ge ett rakt svar.

– Men, snälla, kan du inte säga ja eller nej på det?, säger journalisten.

Efter sändningen försvarar sig Hedenmo med att ministern var ”obegriplig”.

Eva Nordmark hotas med misstroendeomröstning för januariöverenskommelsens planer på att delvis privatisera Arbetsförmedlingen.

När hon på söndagskvällen frågades ut i Agenda om reformen ändå ska genomföras kunde hon inte svara – trots flera raka frågor.

– Men, snälla, kan du inte säga ja eller nej på det? Kommer reformen genomföras som planerat? säger Anna Hedenmo.

”Jag får tydligen inget svar”

– Jag tänker inte hasta igenom en reform där vi riskerar att hamna i ett läge där lurendrejare eller skurkföretag är en del. Jag tänker inte hasta igenom en reform där vi inte tar ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Eva Nordmark.

När ministern inte svarar ja eller nej på frågan tröttnar till slut Anna Hedenmo.

– Jag får tydligen inget svar på den frågan, säger hon och går vidare.

Anna Hedenmo säger senare under kvällen till Expressen att Agenda tar upp Arbetsförmedlingen för att det är en viktig fråga för många människor. 

– Då är det beklagligt att det inte kommer svar. Det enda jag tycker att jag kan göra då är att poängtera det, så att tittarna inte missar det, säger Anna Hedenmo.

Eva Nordmark pratar i intervjun bland annat om hur regeringen ger uppdrag till myndigheter genom så kallade regleringsbrev, när Anna Hedenmo avbryter.

”Kunde säkert avbrutit mindre”

Det har kommit synpunkter på att Eva Nordmark inte får tala till punkt. Håller du med om det?

– Det håller jag med om. För jag upplever att det hon sa var obegripligt. Jag tänker alltid att om jag inte förstår svaret, så tror jag att det är fler som inte gör det.

– Jag kunde säkert avbrutit mindre, det kan man alltid diskutera. Men jag är rädd att om jag inte hade gjort det hade hela intervjutiden gått åt till det som var svårt att förstå, fortsätter Anna Hedenmo.

Nordmark hotas av misstroende

Vänsterpartiet har meddelat att de är beredda att rikta misstroende mot Eva Nordmark om hon inte uppfyller en rad krav kring reformeringen av Arbetsförmedlingen – vilket kan få stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Nordmark har sedan dess gett beskedet att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att ”säkerställa lokal närvaro” och att några kontor ska förbli öppna, men att reformen fortsätter.

”Ordning och reda låter det inte riktigt som”

Eva Nordmark säger också i Agenda att hon fortsatt ställer krav på Arbetsförmedlingen att ha lokal närvaro, men att regeringen inte kan bestämma på vilka orter kontoren ska finnas.

Hedenmo poängterar att Nordmark som TCO-ordförande var kritisk till planerna i januariöverenskommelsen.

– Vi behöver skapa rätt förutsättningar för personalen i myndigheten igen, vi behöver se till att det blir ordning och reda, säger Nordmark.

– Ordning och reda låter det inte riktigt som det är, det är väldigt svårt att förstå alla de motstridiga beskeden, svarar Hedenmo.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Skulle hela oppositionen, där även V ingår, gå samman finns möjligheter att stoppa reformen eftersom januaripartierna saknar majoritet.

Journalisten Anna Hedenmo gästade tidigare i år Expressen TV:

Journalisten Anna Hedenmo gästade tidigare i år Expressen TV i samband med att hon hamnade på plats 28 på Expressens kvinnolista.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.