Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedda, 21: Svaret – därför festar unga


Det finns tre vaccin som är på gång till Sverige. Det är vaccin från tre olika läkemedelsföretag, AstraZeneca, Pfizer och Johnson & Johnson. Men det är fortfarande oklart exakt när vaccinen kan bli tillgängliga i Sverige.
Vad gäller unga vuxna som bor själva tror Hedda Ljunggren att de umgås för att de tänker att det inte påverkar smittan om de bara träffar andra unga.
Foto: Privat
Själv har Jonas F Ludvigsson en 17-årig son, och de flesta föräldrarna i området kommit överens om att deras barn inte får umgås inomhus närmaste två veckorna. – Den typen av ansvar, plus att stanna hemma när man är sjuk, att tvätta händerna och hålla avstånd, är vad jag vill att alla unga ska ta. Jag tror att många ungdomar är beredda att ta det ansvaret just nu, säger han.
Foto: Alexander Donka / Karolinska institutet
Bilder från Spy Bar spreds i början av hösten.
Foto: Twitter
Mycket folk på krogarna kring Stureplan i Stockholm sista helgen innan alkoholstoppet efter 22.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittan bland tonåringar och unga har ökat de senaste veckorna.

Men 21-åriga studenten Hedda Ljunggren förstår varför ungdomar bryter mot rekommendationerna.

– Det blir förstås märkligt att trängas i skolan för att sedan få skäll för trängsel i privata situationer, säger hon.

Smittspridningen är allra störst bland de unga vuxna.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport var antalet bekräftade fall per 100 000 invånare högst i åldrarna 20-29 år.

Hedda Ljunggren, 21, som bor i studentstaden Uppsala har sett horder av unga som rört sig på stan under hösten på väg till fester.

Vad gäller tonåringars beteende tror hon att det bottnar i mixade signaler från vuxenvärlden.

– Jag har uppfattat det som att det finns en förvirring mellan de restriktioner som tillämpas, eller inte tillämpas, i skolan, och utanför. På vissa skolor är det till exempel inte tillåtet att ha munskydd, och det sipprar in rapporter om trånga matsalar, säger Hedda Ljunggren.

Antalet bekräftade fall var allra högst i åldern 20-29 år över 400 per 100 000 invånare, enligt FHM:s senaste veckorapport. Det är dubbelt så mycket som 60-69-åringarna. Samtidigt visar testsvaren från 18-19-åringarna att 23,6 procent hade corona. Det är högst av alla åldersgrupper.
Foto: FHM
Foto: Folkhälsomyndigheten

Andra vågen annorlunda än den första

Gymnasieundervisningen skedde under våren på distans, men inför hösten gav regeringen grönt ljus för att återgå till klassrummen. Jonas F Ludvigsson, läkare i Örebro och epidemiologiprofessor vid Karolinska institutet, tror inte att en ny stängning har stor betydelse för smittspridningen.

– Jag tror att risken är överhängande att ungdomarna, utan skolan, skulle ses på andra platser, kanske med risk för att andra smittas.

– Hellre ungdomar i skolan än på Åhléns eller McDonald's.

Jonas F Ludvigsson tror att det kan finnas flera förklaringar till att fler unga testar positivt. En kan vara att de testar sig först när de har mer symtom än vuxna, eller att färre unga smittades under våren.

– Det kan också finnas andra orsaker. ”Den andra vågen” verkar inte riktigt bete sig som den första. Till exempel verkar vi ha lägre dödlighet. Finns det andra omständigheter som gör att viruset denna gång oftare ses hos unga?

Hedda, 21: Apatisk till sin egen dödlighet

Hedda Ljunggren menar att klimathotet kan vara en förklaring till att unga inte bryr sig.

– Jag tror att majoriteten av dagens ungdom blivit apatisk i förhållande till sin egen och andras dödlighet, säger hon och fortsätter:

– Detta på grund av att det görs förhållandevis väldigt lite för att stoppa de klimatförändringar som hotar 250 000 människoliv per år, i jämförelse med den otroliga beslutsamhet och förmåga som makthavare har bevisat att de besitter när hotet på mänskligt liv är direkt.

i Sverige har över 6 000 personer dött med covid-19. I Norge är dödssiffran runt 300. Trots den stora skillnaden så ger inte siffrorna hela bilden.
Negativt test? Det behöver inte betyda att du är osmittad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.