Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hedborg om ryska nyheterna: Påminner om USA:s krigsrapportering

Ont om resurser och låg stridmoral, ja kriget har inte gått helt som ryssarna tänkt sig. Det menar den amerikanska generalen Ben Hodges i en intervju med CNN och enligt honom kan resultatet bli att Ryssland tvingas avsluta kriget inom bara några dagar.
Före detta korrespondenten Elisabeth Hedborg har arbetat i Moskva i många år för både SR och SVT.
Foto: Anders Hedborg/Pressbild
Budskapet från Putins Kreml är att Ukrainas befolkning ska räddas.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Före detta Moskvakorrespondenten Elisabeth Hedborg följer ryska statens tv-nyheter. 

Där ser hon en krigsrapportering inspirerad av USA, de oemotsagda bilderna av Ryssland som befriare – och hur rädslan för nazismen används.

– Jag kan tänka mig att det här är ett grepp man har övertagit från amerikanernas sätt att göra tv, säger hon.

Elisabeth Hedborg var Sveriges Radios och sedan SVT:s korrespondent i Moskva under många år, med start 1983. 

Nu ser hon den långa kampen för det fria ordet som förts i 30 år raseras i Ryssland – och kallar kriget för ett ”fullständigt dråpslag”.

Befriar ukrainare från ”nazistiska grupper”

I sändningarna från nyhetsprogrammet ”Vesti” i statliga Russia-1 är budskapet från Putins Kreml att Ukrainas befolkning ska räddas. 

– Bilden som genomsyrar den ryska rapporteringen är att Ryssland kommer som befriare av Ukraina. Putin har sagt i sina tal att USA och väst har försökt ta över Ukraina, och att det finns nazistiska grupper där som ingen har koll på, säger Elisabeth Hedborg. 

Att det är nazistiska grupper som går till angrepp är en särskilt viktig del av nyhetsförmedlingen – eftersom det framkallar skräck hos ryssar som minns andra världskriget, menar den tidigare korrespondenten.

Statstelevisionens bild får stå oemotsagd, eftersom medier som går mot den officiella bilden av invasionen blockeras. Och förra veckan instiftades nya lagar som innebär att journalister riskerar fängelsestraff om de sprider vad Kreml uppfattar som ”fejkinformation” om kriget i Ukraina. 

Det har gjort att bland annat tv-kanalen Dozjd och radiokanalen Moskvas Eko stängts ned.

– Jag tror att två viktiga faktorer är utbildning och ålder. Oftast är det äldre, outbildade människor som köper tv:s bild, Kremls bild. De har tv som sin huvudsakliga informationskälla.

Inspirerade av amerikansk krigsrapportering

Elisabeth Hedborg ser hur ”Vestis” rapportering om kriget i Ukraina påminner om USA:s framryckning mot Bagdad 2003, med amerikanska och brittiska journalister som följer med de militära trupperna som så kallade ”inbäddade” reportrar.

– Man har journalister inne i stridsvagnarna, man har journalister uppe i helikoptrarna, i full skyddsmundering långt fram vid fronten. Journalisterna är, på samma sätt som under Irakkriget, deltagare i kriget. De är inte bara rapportörer.

– Jag kan tänka mig att det här är ett grepp man har övertagit från amerikanernas sätt att göra tv, säger hon.

Splitterbomben i Donetsk avgörande

Under måndagen dödades flera civila i en explosion i centrala Donetsk. Enligt ryska ”Vesti” handlar det om en ukrainsk splitterbomb som dödat 21 personer och skadat över 30. I de ryska nyheterna och i sociala medier visas starka bilder på pensionärer som skadats och dödats när de köade för att få ut pension. 

En händelse som passar ett ryskt, statligt narrativ som handen i handsken, menar Elisabeth Hedborg.

– Jag är helt säker på att den (attacken reds. anm.) kommer användas som ett argument för att gå tuffare fram från den ryska sidan.

Ukraina nekar till anklagelserna, och svenska experter är skeptiska till att Ukraina ska ha avfyrat en robot mot Dontesk.

De fattiga pensionärerna i utbrytarregionen Donetsk skildras ofta i rysk stats-tv. Man visar hur de välkomnar ryska soldater som ger dem förnödenheter, berättar Elisabeth Hedborg. 

– Jag kan inte tro annat än att de här pensionärerna är ärliga. De har levt i krig i åtta år, sen kommer det några som säger att nu befriar vi er och då blir de glada. 

”Kan komma att ändras”

Elisabeth Hedborg tror att det i nuläget, för en oinformerad publik, räcker med den bild som Kremlstyrda medier ger.

– Men om det ekonomiska läget i landet blir drastiskt försämrat eller många ryska soldater dör, kan stämningarna i landet komma att ändras.

Kriget i Ukraina är i högsta grad ett informationskrig, och alla länder använder propagandistiska manövrar, understryker hon. 

En bristande kunskap och rapportering av både Ryssland och Ukraina historiskt, bland annat från svenska mediers håll, gör det extra påtagligt, menar den tidigare Moskvakorrespondenten.

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

”Putins styrkor fungerar otroligt dåligt”

Säkerhetspolitiske experten Tomas Ries menar att Vladimir Putin nu spelar poker och bluffar och att hans armé har brist på missiler.

Flera städer omringade i Ukraina: ”Många unga som drabbas”

Varningen till Kiev-borna: ”Ta skydd i bunkrarna”

Vitalij Klytjko, borgmästaren i Kiev, uppmanar hela Ukraina att stå enade och kämpar tillsammans för deras värderingar och principer.

Stormar rysk stats-tv – visar anti-Putin-budskap

Redaktören Marina Osyannikova stormar rysk stats-tv – visar anti-Putin-budskap: ”Nej till krig – tro inte på propaganda.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.