Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Heberleins kritik – sågar regeringens kompetens

Ann Heberlein (M) kandiderade till riksdagen i höstas men antalet personkryss räckte inte. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Utbildningsminister Anna Ekström (S) ifrågasätter Ann Heberleins blogginlägg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven presenterade sin nya regering för en vecka sedan. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

”Jag är inte imponerad”, skriver Ann Heberlein (M) när hon i ett blogginlägg redogör för de nya ministrarnas yrkeserfarenheter.

Nu får hon bakläxa av utbildningsminister Anna Ekström (S) – som poängterar att hon har ”24 års yrkeserfarenhet utanför politiken”.

– Det är möjligt att det är en öm tå, säger Heberlein.

Författaren, etikdoktorn och Lundpolitikern Ann Heberlein (M) redogör i ett långt blogginlägg för vad de nya ministrarna i Stefan Löfvens regering har för utbildning och yrkeserfarenhet. 

Hon anser att det är ett ”demokratiproblem” att flera ministrar saknar högskoleexamen och har liten erfarenhet av att jobba utanför politiken. Något som förekommer i både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

Även Expressen har tidigare berättat om ministrarnas bakgrund. 

– Att många ministrar saknar vanlig yrkeserfarenhet innebär att de saknar förståelse för hur vanliga människor lever och en arbetsplats fungerar. I politikens värld premieras kontakter och trogen tjänst högre än kompetens, säger Ann Heberlein.

Anna Ekström svarar Ann Heberlein

Eftersom hon inte har räknat med arbeten som fackligt förtroendevald, politisk sekreterare eller generaldirektör samlar utbildningsminister Anna Ekström (S) bara två års erfarenhet på listan – som tingsnotarie i Huddinge tingsrätt. 

Det har fått Ekström att reagera. I ett inlägg på Twitter skriver utbildningsministern:

”I ett blogginlägg hävdas att jag har två års yrkeserfarenhet utanför politiken. Den korrekta uppgiften är 24 års yrkeserfarenhet utanför politiken. Att bloggaren utelämnar mitt år som sjukvårdsbiträde är förståeligt, eftersom det inte finns angivet i cv:t.”

”En öm tå som jag trampade på”

Anna Ekström länkar sedan till sitt cv på regeringens hemsida. 

– Jag beklagar om Anna Ekström känner sig illa berörd. Det är möjligt att det är en öm tå som jag trampade på, säger Ann Heberlein.

Hon tycker samtidigt att Anna Ekström är ”en av få som är meriterad för sin ministerpost”, med en bakgrund som generaldirektör för Skolverket. Men i Heberleins bok räknas det inte som yrkeserfarenhet utanför politiken.

– Det är intressant att man så lätt kan hoppa från generaldirektör till att ingå i en regering. Listan är ett ifrågasättande, men kanske inte framför allt av Anna Ekström.

Expressen har sökt Anna Ekström som via sin pressekreterare avböjer kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!