Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Heat not burn”-tobak – så fungerar det i Sverige

Genrebild: En person röker en ”heat not burn”-produkt Foto: Shutterstock

Alternativ till cigaretter har blivit allt vanligare.

Utöver E-cigaretterna, som på senaste tiden misstänks ligga bakom flera sjukdomsfall, finns så kallade ”heat not burn”-produkter.

Flera företag lanserar nu sina produkter i Sverige – och det kan vara svårt att veta vad som gäller.

Hur fungerar ”heat not burn”-tobak?

Tekniken, som även kallas HTP (Heated tobacco product), bygger på att tobaken hettas upp på elektronisk väg utan att brinna, då produceras ingen rök. Däremot frigörs fortfarande nikotin, som man andas in som en ånga.

En liten tobaksbehållare, en så kallad heat stick, förs in i en hylsa där den hettas upp och avger ångan. Hylsan drivs av ett återuppladdningsbart batteri.

Exempel på varumärken är Iqos och Heet.

Är Iqos och ”heat not burn”-produkter lagliga i Sverige?

Ja, det finns ingen lag mot den här typen av produkter, de regleras av samma typ av bestämmelser som cigaretter.

Gäller rökförbudet även Iqos och ”heat not burn”-tobak?

Det korta svaret är ja, rökförbudet gäller i princip alla produkter som bygger på att man andas in tobaken. I regeringens lagförslag från 2018 medger man att rökning av till exempel Iqos eller andra ”heat not burn”-produkter inte har samma skadliga inverkan på omgivningen som vanliga cigaretter, men att tillåta dem skulle ”medföra svårigheter att upprätthålla rådande och föreslagna rökförbud.”

Är ”heat not burn”-produkter farliga?

Det finns mycket mindre forskning kring dessa produkter jämfört med vanliga cigaretter. Klart är i alla fall att det är en beroendeframkallande och hälsofarlig produkt. Företagen som säljer produkterna använder termen ”reducerad risk”, men det finns studier som visar att man får i sig ett flertal giftiga ämnen även om tobaken inte brinner.

WHO slår fast att det för närvarande inte finns några bevis för att upphettade tobaksprodukter är mindre skadliga än konventionella cigaretter.

Dessutom menar kritiker att man kan få i sig mer nikotin än man får i sig om man röker vanliga cigaretter.