Justitierådet Stefan Lindskog, ordförande i Högsta domstolen Foto: MARKUS MARCETICJustitierådet Stefan Lindskog, ordförande i Högsta domstolen Foto: MARKUS MARCETIC
Justitierådet Stefan Lindskog, ordförande i Högsta domstolen Foto: MARKUS MARCETIC
Stenakoncernens ordförande och huvudägare Dan Sten Olsson. Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSENStenakoncernens ordförande och huvudägare Dan Sten Olsson. Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
Stenakoncernens ordförande och huvudägare Dan Sten Olsson.  Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
Stefan Lindskog gård i Säffle Foto: FREDRIK KARLSSONStefan Lindskog gård i Säffle Foto: FREDRIK KARLSSON
Stefan Lindskog gård i Säffle  Foto: FREDRIK KARLSSON
Stefan Lindskog (Till vänster) tidigare i sin karriär Foto: CLAUS GERTSEN /TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX SVERIGEStefan Lindskog (Till vänster) tidigare i sin karriär Foto: CLAUS GERTSEN /TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX SVERIGE
Stefan Lindskog (Till vänster) tidigare i sin karriär Foto: CLAUS GERTSEN /TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX SVERIGE
Stefan Lindskog Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅNStefan Lindskog Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Lindskog Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN

HD:s ordförande tjänade 83 miljoner i sina bolag – betalade bara 1 procent i skatt

Publicerad

Justitierådet Stefan Lindskog, ordförande i Högsta domstolen, har på femton år i sitt bolag Rosenborgs Securities gjort vinster på sammanlagt drygt 58 miljoner kronor. 

Expressen kan nu avslöja att ett av Lindskogs bolag inte har betalat en enda krona i skatt på mångmiljonvinsterna.

Sammanlagt har han betalat bara en procent i bolagsskatt på bolagsvinster på 83 miljoner.

– Förfarandet strider mot lagens anda, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Varje antydan om att det rör sig om skatteplanering är grundlös, säger Stefan Lindskog.

Debatten om att rika personer har undvikit att betala skatt har varit ett hett ämne sedan Paradisläckan, Paradise Papers, avslöjades.

Skandalerna i spåren av den stora läckan handlar om avancerad skatteplanering och bolagsupplägg i skatteparadis. Enbart Sverige tros på så vis gå miste om 40 miljarder skattekronor per år. Pengar som bland annat ska gå till sjukvård och skolor.

Men även i Sverige går det att skatteplanera för att slippa betala skatt – och det är helt lagligt.

Expressen kan nu avslöja att Högsta domstolens ordförande, Stefan Lindskog, inte har betalat en enda krona i bolagsskatt på sina mångmiljonvinster i ett av sina bolag.

Stefan Lindeskog: "Jag behöver inte lönen"

Stefan Lindskog har tidigare varit delägare i Wistrand advokatbyrå och ordförande i advokatsamfundet. 

2008 blev han justitieråd och 2016 ordförande i Högsta domstolen.

Förutom sin anställning driver och äger han i dag tre bolag i en koncern. Mest tillgångar finns i bolaget Rosenborgs Securities AB – ett dotterbolag till moderbolaget Rosenborg Juridik AB - som har ett eget kapital på drygt 84 miljoner kronor.

Lindskog har i tidigare intervjuer sagt att han är så förmögen att han inte ens behöver lön. 

– Jag är ganska rik och jag behöver inte lönen. Det är ett privilegium. Men jag har arbetat för det, sa han 2012 i intervju i tidningen Affärsvärlden.

Stefan Lindskog (Till vänster) tidigare i sin karriärFoto: CLAUS GERTSEN /TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX SVERIGE

2001 gjorde Lindskog en affär med Stena Line, som var ett krisdrabbat bolag. Rederiet gjorde årligen, under flera år, hundratals miljoner kronor i förlust.

I en omstrukturering 2001 avnoterades bolaget från börsen och tillgångarna och skulderna överfördes till ett annat bolag i koncernen. Kvar blev ett tomt bolag med förluster på 190 miljoner kronor, som uppstått under 2001, och en finansiell tillgång som skrevs av på två år. 

Stenakoncernen döpte om bolaget till Lastluckan AB och sålde det till Lindskog privat som i sin tur döpte om bolaget till Rosenborgs Securities.

Arbetet med omstruktureringen sköttes av bland annat advokatbyrån Wistrand där Lindskog då jobbade. 

Gjorde vinst på 58,5 miljoner kronor – betalade inte en krona i skatt

Affären blev mycket lönsam för Stefan Lindskog som efter förvärvet nu kunde kvitta sina miljonvinster mot de köpta förlusterna.

För åren 2002-2016 gjorde bolaget sammanlagda vinster på 58,5 miljoner kronor, men betalade inte en enda krona i skatt. Det framgår av bolagets slutskattebesked från Skatteverket. 

Effekten blev också gynnsam för Lindskogs samtliga tre bolag då han bland annat överförde, via koncernbidrag, vinster från de övriga bolagen till bolaget med de köpta förlusterna. 

I årsredovisningarna för perioden 2002-2015 framgår att bolagen har gjort sammanlagda vinster på drygt 83 miljoner kronor - men, enligt Skatteverket, har Lindskogs bolag bara betalat in drygt 800 000 kronor i skatt.

Tack vare köpet av förlustbolaget har Lindskog alltså bara betalat en procent i bolagsskatt.

Hade han inte köpt förlustbolaget skulle han ha betalat cirka 20 miljoner i bolagsskatt. Köpet innebar alltså en vinst för Lindskog på drygt 19 miljoner kronor exklusive vad han fick betala för bolaget. Och han har fortfarande kvar mer än hälften av sina köpa förluster som kan kvittas mot framtida bolagsvinster.

Stefan Lindeskog vill inte ställa upp på en tv-intervju 

Stefan Lindskog vill inte träffa Expressen för en intervju framför kameran utan vill bara kommunicera via mejl.

När Expressen frågar vad han fick betala för förlustbolaget skriver Lindskog att han inte kommer ihåg.

Bo Severed, tidigare vd Stena Line.

Stena Lines dåvarande vd, Bo Severed, som i dag är konsult och titulerar sig affärsmagiker minns inte heller:

– Jag kommer ihåg Stefan Lindskog mycket väl, men jag minns inte affären, säger Severed.

Inte heller Stenakoncernens ordförande och huvudägare Dan Sten Olsson minns köpesumman.

– Jag kan inte hjälpa dig. Jag har ingen klar minnesbild. Vad jag än säger så blir det fel. Du får prata med vår advokat Marie Pouteax.

Men Pouteax, som är advokat och delägare i Wistrand, och som tidigare också var kollega med Lindskog minns inte heller köpesumman.

– Det kommer jag inte ihåg, säger hon.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket: "Förfarande strider mot lagens anda, men det finns en lucka här och man har inte lyckats täppa igen det här hålet". Foto: MIKAEL SJÖBERG

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, konstaterar att affären är laglig, men poängterar att lagstiftaren inte tänkt sig handel med förlustbolag.

– Förfarandet strider mot lagens anda, men det finns en lucka här och man har inte lyckats täppa igen det här hålet, säger Blank Thörnroos.

I mejlsvar till Expressen säger dock Stefan Lindskog att han helst inte hade velat köpa bolaget:

”Jag blev bekant med problematiken på kvällen den dag då bolaget senast måste vara ute ur Stena-koncernen. Hur situationen skulle hanteras diskuterades då genom bland annat telefonkonferenser. Det slutade med att jag i brist på annan köpare hjälpte till med att lösa problemet genom att ta över bolaget i ett av mig ägt bolag. Jag hade gärna avstått. Transaktionen var av vissa skäl tekniskt komplicerad men kunde genomföras under loppet av kvällen. Det tog några timmar”.

Men han säger också att han, trots att han är expert på skatterätt, blev förvånad att han efter köpet fick stora skattefördelar. 

”Bolagets beskattningssituation medförde oväntade skattemässiga fördelar under främst de närmaste åren efter förvärvet, men jag kan inte bekräfta någon siffra.”

"Bolaget har inte förvärvats för att undvik att betala skatt"

Men att förvärvet skulle ha gjorts för att slippa betala bolagsskatt är felaktigt, menar justitierådet.

”Bolaget har inte förvärvats för att undvika att betala skatt. Varje antydan om att det rör sig om skatteplanering är grundlös”.

Expressen har upprepade gånger försökt att få träffa Stefan Lindskog. När han går ut från Högsta Domstolsbyggnaden och möter Expressens reporter tvärvänder Lindskog och går via personalingången in i byggnaden igen utan att svara på en enda fråga.

Expressen har upprepade gånger försökt att få träffa Stefan Lindskog. När han går ut från Högsta Domstolsbyggnaden och möter Expressens reporter tvärvänder Lindskog och går via personalingången in i byggnaden igen utan att svara på en enda fråga.Foto: ERIK GUSTAFSON
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag