Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HD tar upp Mangamålet

Foto: Jens Eriksson
STOCKHOLM. Det så kallade mangamålet tas upp i Högsta domstolen.
Fallet rör japanologen Simon Lundström som i januari dömdes i hovrätten för barnporrbrott.
När japanologen Simon Lundström kom hem till sitt hus utanför Uppsala år 2009 bar fyra poliser ut datorer, magasin och dvd:er. Bland alla bilderna hittades de olagliga i en mapp skapad för att spara exempel på mangaerotika.
I juni i fjol dömdes Lundström av tingsrätten till böter på 25 000 kronor. Hovrätten gjorde samma bedömning i januari och fällde honom för ringa barnporrrbrott.
"Teckningarna föreställer människor som inte fullbordat sin pubertetsutveckling och därför är att betrakta som barn", står det i domen.

Enkla teckningar

Därefter överklagade Lundström till HD.
- Det var enkla nakenteckningar i helfigur. Inga grova övergreppsbilder. Några tog varandra på könen och jag minns att det fanns ett par som låg utan kläder på en säng, berättade Simon Lundström då i en intervju med Expressen.
- Det som skilde "barnporren" från andra teckningar var att figurerna hade små bröst. I övrigt såg de likadana ut, med enorma ögon och fluffigt hår, den barnsliga stil som är typisk för all manga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.