Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HD slår fast: Uteslutning av advokat var riktigt

Efter Expressens avslöjande om att en advokat smugglat brev till en häktad gängledare utesluts hon ur Advokatsamfundet.

Advokaten uteslöts ur Advokatsamfundet efter att hon avslöjats med att smuggla brev till en häktad gängledare. 

Advokaten överklagade beslutet. 

Nu har Högsta domstolen gjort bedömningen att det var rätt beslut. 

Efter Expressens avslöjande om att en advokat smugglat brev till en häktad gängledare utesluts hon ur Advokatsamfundet.

Hon försvarade sig med att det endast handlade om oskyldiga kärleksbrev och överklagade beslutet till Högsta domstolen.

Uteslutningen har fått kritik för att vara oproportionerligt hård. Domstolen gör dock bedömningen att advokaten har åsidosatt god advokatsed och att samfundets beslut var riktigt.  

Domstolen konstaterar att ”enrumsprivilegiet” inte får utnyttjas för att – utan tillstånd från åklagaren – förmedla uppgifter mellan klienten och utomstående.

I domen står det: ”De enda meddelanden som får förmedlas är kortfattade hälsningar utan egentligt informationsinnehåll samt andra mycket korta muntliga eller skriftliga meddelanden som utan minsta tvivel är av harmlös natur.”

Smugglat in och ut brev

Advokaten uteslöts efter att ha smugglat två brev till sin klient, en häktad gängledare, från dennes flickvän, trots att det hade beslutats om restriktioner som begränsade hans rätt att kommunicera med omvärlden. 

Advokaten ska också ha tagit med sig ett brev från den tilltalade till flickvännen. Advokaten lämnade också flickvännen en lista över musik som den tilltalade ville få tillgång till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.