Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HD i avgörande dom efter barnvåldtäkten

Bild från förundersökningen som visar den kniv som misstänks ha använts vid dådet då en tonårsflicka blev skuren i ansiktet efter att ha vägrat ha sex.
Foto: Polisen
En avgörande dom är på väg från Högsta domstolen i ett fall där gärningsmannens ålder är tvivelaktig.
Foto: Olle Sporrong
Vid idrottsplatsen i Mariestad tog den dömde våldtäktsmannen med sig den 13-åriga flickan. Han slapp fängelsestraff efter att ha uppgett att han var 16 år.
Foto: Tomas Törnberg
Advokat Tore Brandtler försvarade gärningsmannen.
Foto: Robin Aron

Han knivskar en tonårsflicka i ansiktet efter att hon vägrat ha sex med honom. Han har uppgett alias som varierar från 16 till 29 år – och blivit dömd som både barn och vuxen.

Inom kort kommer Högsta domstolen att sätta ner foten om våldsmannens ålder i en vägledande dom.

– Jag har en bestämd uppfattning. Att han är över 21 år, säger kammaråklagare Jonas Lövström.

Förra veckans dom mot en ung man för barnvåldtäkten mot en 13-årig flicka i Mariestad har väckt bestörtning och avsky i hela Sverige.

Genom att hävda att han är yngre än vad passet från hans hemland visar, att han är född 1999 och inte 1996, så undvek våldtäktsmannen fängelsestraff.

Istället fick han 18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

– Det är ju det här med åldern... Det är svårt att bedöma en ålder. Vår inställning var att ju att man skulle döma honom utifrån hans pass från Jemen som sa att han var 19 år. Men sen kom försvaret några dagar innan förhandlingarna med en kopia på en kopia på en kopia på en födelseattest, sa åklagaren Ylva Lundgren.

Ingen praxis för åldersbestämningar

Svenska domstolar har den senaste tiden fått ta ställning till en rad fall där de misstänkta, asylsökande unga, har saknat identitetshandlingar och säkra åldersuppgifter.

Eftersom det inte finns någon praxis kring åldersbestämningarna så har olika hovrätter fattat olika beslut.


LÄS OCKSÅ: Risk att unga våldtäktsmän lärt sig hålet i svenska rättssystemet


Men ett av fallen ligger nu hos Högsta domstolen och kommer få avgörande betydelse för hur svenska domstolar i framtiden kommer att värdera bevisning kring åldersuppgifter på misstänkta gärningsmän.

Högsta domstolen, HD, ska fatta det avgörande beslutet inom de närmaste veckorna.

Det handlar om en kille som har uppgivit olika åldrar, namn och ursprungsländer under sin tid i Europa.

Knivskar en tonårsflicka

I november förra året knivskar han en tonårsflicka i ansiktet när hon avvisade hans sexuella inviter, efter att de hade umgåtts på hans rum på hans asylboende söder om Stockholm.

Under kvällen ska han ha sagt till flickan att han var 22 år i sitt hemland – men 16 år i Sverige.

En tandundersökning visade att den misstänktes sannolika ålder var mellan 17,2 och 21,2 år. Men att det fanns 2,5 procents chans att han var yngre än 17,2 år.

Södertörns tingsrätt tog fasta på det.

I domen som meddelades dagarna innan julafton dömdes killen till ungdomstjänst för grov misshandel och ringa narkotikabrott.

– Tingsrätten hade högt ställda beviskrav på vilken ålder som den tilltalade skulle bedömas ha. De beslutade sig för att döma honom som 16-åring – den ålder han själv påstår sig ha, säger Jonas Lövström, åklagare vid Södertörns åklagarkammare.

Fick fängelse och utvisning

Men i februari i år rev Svea hovrätt upp domen. Rätten valde att döma honom som en vuxen lagöverträdare – som en person som var över 21 år.

Straffet blev ett och ett halvt års fängelse och utvisning till Algeriet.

– Tingsrätten har tillämpat ett beviskrav om åldern: att det ska vara klarlagt. Hovrätten har tillämpat ett annat beviskrav, säger killens försvarare Martin Larsson, som överklagade domen till HD.


LÄS ÄVEN: Hat och sorg efter barnvåldtäktsdom


Hovrättens dom grundade sig i de väsentligt äldre identiteter som killen tidigare hade uppgivit.

Under 2014 visade han upp en legitimationshandling i Algeriet, enligt vilken han var 22 år fyllda.

Den högsta åldern som han har uppgivit skulle innebära att han är 29 år och ska fylla 30 inom några månader.

– Det var i Tyskland som han uppgav den identiteten. Då sa han att han var marockansk medborgare, säger Jonas Lövström.

Den här killen skulle i teorin kunna vara 29 år? 

– Ja.

Advokat: "Man är glad om man kan ta sig till Europa"

När den dömde befann sig i Tyskland, under 2015, så visade han även upp ett pass där han var född 1988, som skulle innebära att han är 28 år fyllda och under den identiteten blev han även lagförd där.

Men Martin Larsson menar att det inte går att fästa någon vikt vid uppgifterna.

– Han menar att det är en annan persons id-handling som han har använt sig av och identifierat sig med när han blev stoppad av polis i Tyskland. Den här handlingen har han fått när han skulle ta sig från Tunisien till Europa. När en smugglare utrustar en med en id-handling så kanske inte åldern är det viktigaste, utan man är glad om man kan ta sig till Europa, säger Martin Larsson.

Om man bortser från de olika åldersuppgifterna – hur gammal uppfattar du att din klient är? Var skulle du placera honom åldersmässigt när du tittar på honom?

– Jag vill inte besvara den frågan. Jag utgår från min klients uppgifter och han har uppgivit att han är född i maj 1999. Jag har ingen annan bedömning.

Vad hoppas du på att HD ska fatta för beslut? 

– Jag hoppas givetvis, utifrån min huvudmans perspektiv, att HD finner att åklagaren inte med tillräcklig säkerhet har kunnat visa att min klient är över 21 år. Utan att det är hans eget påstående om sin ålder vid gärningen, det vill säga att han var 16 och ett halvt, som ska vara utgångspunkten vid påföljdsbedömningen, säger Martin Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.