Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HD ger Ekeroth rätt – SVT tvingas betala

Kent Ekeroth.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: TOMMY PEDERSEN

Högsta domstolen ger Kent Ekeroth rätt i dennes tvist med SVT om järnrörsfilmen. 

Något som tvingar SVT att betala för användningen. 

Expressen avslöjande 2012 om att tre SD-politiker som beväpnade sig med järnrör under ett bråk i Stockholm fick stor uppmärksamhet. 

Filmen spelades in med Kent Ekeroths mobilkamera och och han har sedan dess stämt flera publicister, däribland SVT, för att de använt klipp från filmen. 

Patent- och marknadsöverdomstolen har tidigare kommit fram till att SVT måste betala ersättning och betala hans rättegångskostnader på 190 000 kronor, men domen överklagades av SVT och landade i Högsta domstolen. 

Nu står det klart att SVT ska betala Ekeroth. 

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVT:s användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen,” skriver HD om domen på deras webbplats. 

Målet handlade inte om SVT:s eventuella straffrättsliga ansvar, utan enbart om Ekeroths rätt till ersättning för användningen. 

SVT ska nu betala Ekeroths rättegångskostnader på mer än 190 000 kronor och därtill ersättning för filmanvändningen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.