Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HD ger Ekeroth rätt – SVT tvingas betala

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kent Ekeroth.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: TOMMY PEDERSEN

Högsta domstolen ger Kent Ekeroth rätt i dennes tvist med SVT om järnrörsfilmen. 

Något som tvingar SVT att betala för användningen. 

Expressen avslöjande 2012 om att tre SD-politiker som beväpnade sig med järnrör under ett bråk i Stockholm fick stor uppmärksamhet. 

Filmen spelades in med Kent Ekeroths mobilkamera och och han har sedan dess stämt flera publicister, däribland SVT, för att de använt klipp från filmen. 

Patent- och marknadsöverdomstolen har tidigare kommit fram till att SVT måste betala ersättning och betala hans rättegångskostnader på 190 000 kronor, men domen överklagades av SVT och landade i Högsta domstolen. 

Nu står det klart att SVT ska betala Ekeroth. 

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVT:s användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen,” skriver HD om domen på deras webbplats. 

Målet handlade inte om SVT:s eventuella straffrättsliga ansvar, utan enbart om Ekeroths rätt till ersättning för användningen. 

SVT ska nu betala Ekeroths rättegångskostnader på mer än 190 000 kronor och därtill ersättning för filmanvändningen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.