Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonisk HD-domare död – sista önskan var om Trump

Den ikoniska domaren i USA:s Högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har avlidit. Nu hyllas hon världen över, men samtidigt har detta blivit starten för en politisk maktkamp.
Ruth Bader GinsburgFoto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ruth Bader Ginsburg.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ruth Bader Ginsburg nominerades till Högsta domstolen av president Bill Clinton.Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Många samlades utanför Högsta domstolens säte i Washington efter dödsbeskedet.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, har avlidit i sitt hem till följd av cancer i bukspottskörteln. Hon blev 87 år gammal och var vid sin död den äldsta sittande domaren vid Högsta domstolen.

Hon sågs som en av de mest liberala domarna vid Högsta domstolen och kallades ”Notorious RBG” av sina beundrare.

Hon var starkt kritisk till Donald Trump som hon kallade för en ”bluffmakare” – men Trump kallar efter dödsbudet Ginsburg ”en otrolig kvinna som levde ett otroligt liv” enligt The Hill.

Ruth Bader Ginsburg tillträdde vid Högsta domstolen i augusti 1993 efter att ha nominerats av den demokratiske presidenten Bill Clinton.

”Vår nation har förlorat en domare av historisk karaktär. Vi vid Högsta domstolen har förlorat en älskad kollega. I dag sörjer vi med tillförsikt att kommande generationer ska minnas Ruth Bader Ginsburg som vi minns henne, som en outtröttlig och resolut förkämpe för rättvisa”, skriver Högsta domstolens chef John Roberts i ett uttalande.

Ginsburg sågs som en av Högsta domstolens mest liberala domare. Hon blev under 1970-talet en stor förkämpe för kvinnors rättigheter. Hon var under 27 års tid domare vid USA:s högsta domstol där hon med tiden blev den mest profilstarka domaren. Hon var även känd för sin kamp för rätten till abort samt homosexuellas rättigheter.

Hon blev så populär för sina kraftiga reaktioner på domar som inskränkte rättigheter att hon kallades ”Notorious RBG” av beundrare, skriver Bloomberg – ett smeknamn som roade henne.

”Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RGB”, skrev den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton på Twitter.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1307108157408378880
Hillary Clinton.Foto: JACOB HAMILTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Ginsburg kallade Trump ”bluffmakare”

Hon valdes in 1993 av den dåvarande presidenten Bill Clinton, och blev då den andra kvinnan någonsin på posten.

Hon gjorde bland annat betydande insatser för att få till stånd den lagändring som möjliggör samkönade äktenskap i alla amerikanska delstater.

– Jag brukade vara en lärare och det är så jag ser på min roll här med mina kolleger som inte har haft erfarenheten att växa upp som kvinna och därför har svårare att förstå barriärerna som kvinnor ställs inför, sade Ginsburg under en intervju 2015.

Ginsburg sade i en intervju 2009 att det behövs fler kvinnor vid Högsta domstolen.

Att fylla tomrummet efter Ginsburg vid Högsta domstolen förväntas leda till politiska stridigheter under höstens valrörelse, skriver NPR. Ginsburg fick kritik när hon under valrörelsen 2016 kallade dåvarande presidentkandidaten Donald Trump för en ”bluffmakare”. Donald Trump krävde hennes avgång för uttalandet som hon senare sade sig ångra.

Ginsburgs förhoppning var att det inte blir Donald Trump som utser hennes efterträdare vid Högsta domstolen. Bara dagar innan hon dog sade Ginsburg till sitt barnbarn Clara Spera:

– Min högsta önskan är att jag inte blir ersatt förrän en ny president har svurits in.

Repulikanernas majoritetsledare Mitch McConnell gick dock emot Ginsburgs sista önskan och sade att han har för avsikt att omgående låta senaten rösta om en ny HD-domare så snart Trump har nominerat en kandidat.

Han fick mothugg av demokraternas presidentkandidat Joe Biden:

– Låt mig vara tydlig med att det inte finns någon tvekan om att väljarna utser presidenten och presidenten utser domaren, sade Joe Biden enligt The Hill.

Det anser även demokraternas minoritetsledare Charles Schumer.

”Det amerikanska folket bör få säga sitt i valet av nästa HD-domare. Därför bör den här vakansen inte fyllas förrän vi har en ny president”, skrev Schumer på Twitter.

https://twitter.com/SenSchumer/status/1307104888963428357?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Schumer kallade i ett senare inlägg Ginsburg ”en gigant i amerikansk historia och en rättvisans förkämpe”.

Trump: ”En otrolig kvinna som levde ett otroligt liv”

Trump sade dock att beskedet om Ginsburgs död gjorde honom sorgsen.

– Oavsett om man höll med henne eller inte var hon en otrolig kvinna som levde ett otroligt liv, sade presidenten enligt The Hill.

Vita huset hade flaggan på halv stång och stabschefen Mark Meadows kallade Ginsburg ”en pionjär som var en inspiration för så många” på Twitter.

https://twitter.com/MarkMeadows/status/1307114437908848641?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

”Hon inspirerade mer än en generation av kvinnor och flickor”, skrev förre presidenten George W. Bush på Twitter.

https://twitter.com/TheBushCenter/status/1307111622444560385?ref_src=twsrc%5Etfw

Bernie Sanders, som försökte bli demokraternas presidentkandidat i år, kallar Ginsburg för en av de främsta domarna i modern tid i USA. 

Ginsburg blev 1969 hedersdoktor vid Lunds universitet. Hon skrev en bok om svensk processrätt i början av 1960-talet tillsammans med juristen Anders Bruzelius i Lund.

”Dog hon precis? Wow. Jag är faktiskt ledsen över att höra det”.
Joe Biden:”Hon ledde kampen om lika rättigheter”.
Den ikoniska domaren i USA:s Högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, 87, har avlidit och hyllas världen över. Nu orsakar hennes död en politisk maktkamp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.