I november 1996 försvann då 16-åriga Malin Lindström spårlöst efter en bussresa och hon hittades sex månader senare mördad i ett skogsområde i Örnsköldsvik.
En person dömdes till fängelse i åtta år av tingsrätten men friades senare av hovrätten.
I vintras kom beskedet att man lyckats ta fram en DNA-profil utifrån spermafläckar på Malins kläder. Det gjorde att Riksåklagaren öppnade förundersökningen igen och gjorde en framställan om ett nytt DNA-test på mannen.
I ett yttrande till Högsta domstolen meddelande Riksåklagaren att mannen bör topsas på nytt.
Ett beslut som Malins föräldrar Inez och Rune Lindström var nöjda över. De ville att tygbiten skulle analyseras för att kunna gå vidare.
– Om man gör det här provet och försöker få ut något av det hela. Och skulle man misslyckas så har man i alla fall gjort ett försök, sa Rune till SVT Västernorrland.
Men på måndagen kom bakslaget. Högsta domstolen avslår Riksåklagarens ansökan om att få gå vidare med DNA-provtagning.
Domstolen har kommit fram till att en ny prövning skulle strida mot regeringsformens bestämmelser om att en person är skyddad mot ett påtvingat kroppsligt ingrepp i form av kroppsbesiktning genom salivprov som inte framgår genom lag. Man menar att det saknas ett tydligt lagstöd för att vidta en sådan åtgärd mot en tidigare frikänd person.