Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hbtq-profilen Kaj Heino hittad död

Kaj Heino Jobbade med minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år.Foto: Privat
Han hittades död i en lägenhet på Södermalm i Stockholm under natten mot tisdagen.Foto: Privat

Den 44-årige man som misstänks ha mördats på Södermalm i Stockholm är hbtq-profilen Kaj Heino.

Hans död har rört upp känslor bland många hbtq-personer.

– Det är tungt men samtidigt är det viktigt för oss att få tala om vilken betydelsefull person han har varit, säger Tasso Stafilidis, ordförande på West Pride.

Klockan 01.19, natten till tisdag, larmades polis och ambulans till en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Där fanns en skadad 44-årig man – som togs om hand av sjukvårdspersonal.

Mannen avled under natten.

På tisdagsmorgonen greps en annan man, i 50-årsåldern, misstänkt för mord. Han anhölls senare.

 

LÄS MER: 44-åringen obduceras efter misstänkt mord

 

Jobbade med rättighetsfrågor

Den 44-årige man som avled är Göteborgs- och hbtq-profilen Kaj Heino, en man som bland annat jobbat för RFSL och suttit i styrelsen för West Pride.

Kaj Heino föddes i Västanfjärds kommun i Finland 1971, och växte upp i Åbolands skärgård. Senast levde han i Göteborg. Där har han bland annat varit styrelseledamot i West Pride och ordförande för RFSL Göteborg. Han har också jobbat på flera restauranger och var en profil på puben "Haket".

Enligt RFSL jobbade Kaj Heino med minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år.

"Han var envis och en riktig kämpe" säger Tasso StafilidisFoto: Lisa Björk

– Han var känd för att starkt driva de frågor han brann för, han var envis och en riktig kämpe. Framför allt handlade det om att försöka göra hbtq-communityn bättre för de människor som ofta varit marginaliserade och utstötta och diskriminerade i samhället, säger Tasso Stafilidis på West Pride.

"Vaknar med stor sorg"

Så här skriver RFSL på sin hemsida:

"RFSL nåddes under tisdagskvällen av det tragiska beskedet att Kaj Heino hastigt har lämnat oss. Idag vaknar vi med stor sorg. Kaj vigde större delen av sitt liv till att som en central aktivist outtröttligt kämpa för hbtq-personers rättigheter och att göra verkligheten bättre för utsatta hbtq-personer. "

Organisationen skriver vidare:

"Kaj var djupt engagerad, orädd och vågade sticka ut hakan. Han lät sig aldrig tystas utifrån sin övertygelse om hur rörelsen för hbtq-personer skulle drivas framåt. Kaj har också varit en viktig röst för BDSM-frågor och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig."

Aktiv på flera håll

Senast var Kaj Heino aktiv inom Göteborgs rättighetscenter och Sveriges antidiskrimineringsbyråer. Han var också testpersonal på Checkpoint, RFSL:s verksamhet för hiv-testning, och har varit aktiv inom SLM och BDSM-rörelsen.

– Kaj lämnar ett otroligt tomrum efter sig. Dels med alla sina kunskaper och erfarenheter och kompetens som få besitter men också eftersom han har varit engagerad i så många organisationer där det kommer att märkas att han inte finns kvar, säger Tasso Stafilidis.

Nu vill flera organisationer i Göteborg få till en gemensam minnes- och hyllningsceremoni.

Dödsfallet tungt för många

Enligt Tasso Stafilidis är dödsfallet – där omständigheterna fortfarande är oklara – tungt för många.

– Samtidigt är det viktigt för oss som har jobbat med Kaj att få tala om vilken betydelsefull person han har varit i den kamp vi drivit i många år och fortsätter att driva, men också om den ovisshet vi alla känner och den bestörtning vi känner över det som har hänt, säger han.

Att det är ett misstänkt mord gör många skärrade.

– Är det inte en olycka är det en katastrof utifrån att en ännu människa bragts om livet på grund av sin identitet. Vi vet inte vad som har hänt och ingen vill spekulera men det gör det svårare.

Polisen är förtegen om händelsen, och bekräftar bara att en förundersökning om mord är inledd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.