Den kände pingstpastorn Stanley Sjöberg skriver på sin Facebook-sida: "Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!" Foto: Erich Stering / DNDen kände pingstpastorn Stanley Sjöberg skriver på sin Facebook-sida: "Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!" Foto: Erich Stering / DN
Den kände pingstpastorn Stanley Sjöberg skriver på sin Facebook-sida: "Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!" Foto: Erich Stering / DN
Uttalandet kommer med anledning av masskjutningen på en HBTQ-klubb i Orlando där 50 personer, inklusive attentatsmannen, dog. Foto: Daniel Munoz / GETTY IMAGES ASIAPACUttalandet kommer med anledning av masskjutningen på en HBTQ-klubb i Orlando där 50 personer, inklusive attentatsmannen, dog. Foto: Daniel Munoz / GETTY IMAGES ASIAPAC

Uttalandet kommer med anledning av masskjutningen på en HBTQ-klubb i Orlando där 50 personer, inklusive attentatsmannen, dog.

 Foto: Daniel Munoz / GETTY IMAGES ASIAPAC

"HBTQ-personer borde vara mer lågmälda"

Publicerad

Stödet och sympatin för offren i Orlando och deras familjer har varit massivt från människor världen över.

Svenske pastorn Stanley Sjöberg är en av alla som berörts – men han menar samtidigt att besökarna på Pulse borde ha betett sig annorlunda.

"Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!", skriver han på Facebook.

Stanley Sjöberg, 80, har gjort sig känd som stridbar pingstkyrkopastor, motståndare till äktenskap för homosexuella och som en stark kritiker av Pride.

Nu uttalar han sig kring terrordådet i Orlando i Florida, där Omar Mateen dödade 49 människor och skadade 53 på gayvänliga nattklubben Pulse.

"Fortsätter "pridekulturen" att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land", skriver Stanley Sjöberg och fortsätter:

"Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!"

Pingstpastorn förklarar i ett telefonsamtal med Expressen att hans mening inte är att lägga skuld på brottsoffren i terrordådet. Istället handlar inlägget om hur man bör leva i ett "mångkulturellt samhälle", där delar av befolkningen är muslimer.

– Det är en jättesvår fråga. Hur ska västvärlden hantera det här? Vi som har en kristen tro har också ett problem. Det är så många som blir dödade. Jag har gett råd till kristna som lever i de här länderna: "Förneka inte er tro. Men var inte för högljudda". När det är så här eldfängt blir det farligt, säger Sjöberg och fortsätter:

– Om jag bor i Saudiarabien till exempel kan jag inte gå ut på gatorna och säga "alla borde tro på Jesus".

"Behöver inte tala om sin sexuella läggning"

Stanley Sjöberg menar att HBTQ-personer har rätt att leva som de vill – men att de borde vara mer "lågmälda".

– De ska försvara sin identitet. Vi tror på det mångkulturella samhället. Men jag tycker det är oförståndigt som Pridefestivalen agerar. Det finns så många människor med den läggningen som är ute i kultur och näringsliv. Man behöver inte gå omkring hela tiden och tala om vilken sexuell läggning man har, säger han.

Finns det en risk om man är "lågmäld", som du säger, att man till slut förnekar sig själv?

– Inte i våra relationer här i Sverige. Men nu har vi att göra med fundamentalistisk islam.

Själv har du under din karriär inte precis dolt vad du står för?

– Det har jag inte gjort. Och det har kostat mig mycket att vara tydlig. Det har varit dödshot och mycket debatter, säger Stanley Sjöberg.

Finns det inte en motsättning mellan hur du själv lever och råden som du ger till HBTQ-personer?

– Det är precis samma hållning. Tydlighet. Men ändå en värdighet.

Har du själv någon gång förnekat eller dolt din tro för att skydda dig?

– Absolut inte. Men det finns också i mitt liv en karaktär av att vilja dialog.

Magnus Kolsjö
, vice förbundsordförande i Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), tycker att Stanley Sjöbergs uttalande bryter mot kristen tradition.

– Det är tragiskt att en en gång så respekterad ledare i frikyrkorörelsen uttalar sig så här. Jag är själv uppvuxen i frikyrkan, och det är inte den mest HBTQ-vänliga miljön. Men ett sådant här uttalande, det har jag aldrig varit med om, säger han.

Inlägget påminner om retoriken hos hatgrupper, menar Kolsjö.

– När man tillskriver dem som inte är som en själv stor makt och föreställer sig att de ska förstöra världen, det kommer igen i många olika hatideologier, säger han.

"Hatarna måste förändras"

Att överhuvudtaget diskutera livsstilen hos brottsoffer är helt förkastligt, menar Magnus Kolsjö.

– Det är i princip samma som att skylla en våldtäkt på att en tjej har för kort kjol. Det är absurt. Även HBTQ-personer måste få vara sig själva och ta plats, säger han och fortsätter:

– De som utför hatbrott – det är de som måste förändras.

 

Rättelse: I en tidigare verison av den här artikeln påstods det felaktigt att Stanley Sjöberg är katolik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag