Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polska städerna är ”HBTQ- fria” – får inga EU-pengar

Anders Tegnell skickade hälsning till digitala pridegalan.
En demonstration i Katowice i Polen tidigare i sommar.Foto: LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK / LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

EU-kommissionen har nekat sex polska städer ekonomiska bidrag. 

Anledningen är att städerna infört ”HBTQ-fria zoner”.

De polska städerna ansökte om stöd från EU:s program för vänorter. Städer som deltar i programmet kan få ett bidrag på upp till 250 000 kronor, rapporterar CNN.

Programmet ska vara tillgängligt för alla europeiska medborgare – utan diskriminering, enligt EU:s villkor. Något som de polska städerna med ”HBTQ-fria zoner” inte anses kunna leva upp till.

Beslutet meddelades under torsdagen och kommenterades med ett twitterinlägg av Helena Dalli, EU-kommissionär för jämställdhet på Twitter:

”EU:s värderingar och fundamentala rättigheter måste respekteras av medlemsländerna”, skriver hon.

https://twitter.com/helenadalli/status/1288122195927896068?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288122195927896068%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2020%2F07%2F31%2Feurope%2Fpoland-lgbt-eu-funding-intl%2Findex.html

En tredjedel av landet har infört HBTQ-fria zoner

De sex städerna är inte ensamma om sin inställning till homosexuella, bisexuella och transpersoner. En tredjedel av regionerna i Polen har infört de ”HBTQ-fria zoner” vilket innebär att de förklarat sig fria från ”HBTQ-ideologi”, enligt en rapport från organisationen International observatory for human rights. Varken samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap är tillåtna i någon del av landet.

Totalt antogs 127 städer i vänortsprogrammet, varav åtta ligger i polen, rapporterar Euronews. Namnen på städerna som nekats stöd har inte offentliggjorts i enlighet med EU:s principer för sekretess. 

Kronprinsessan Victoria talade på Stockholms digitala prideparad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.