Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hbtq-frågor splittrar de politiska blocken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hbtq-frågor splittrar riksdagspartierna. Och inom alliansen är det socialminister Göran Hägglund, KD, som drar i bromsen för de flesta frågor.

Under partiledardebatten på Pridefestivalen i Stockholm höjde han ett varningens finger flera gånger.

Varje gång det är valår anordnar RFSL partiledardebatt under Pridefestivalen. För fyra år sedan kom inte Göran Hägglund, vilket han kritiserades för.

I år dök han upp men fick ta emot slag från oppositionen – men även från de egna leden inom alliansen.

En av de mest brännande frågorna under debatten var om transpersoner som tvingades till sterilisering fram till i fjol ska få skadestånd av staten.

Medan Åsa Romson, MP, och Jonas Sjöstedt, V, fick varma applåder för sitt stöd för skadestånd möttes Göran Hägglunds argument med skepsis. Han tycker att frågan bör prövas juridiskt och han vill inte att staten ska be om ursäkt.

– Vem ska be om ursäkt för vad? Det var dumt och kränkande, men de som fattade beslutet då hade sannolikt en annan tanke och trodde att de gjorde det bästa, sa Hägglund och syftade på lagstiftarna i riksdagen 1972 då beslutet om tvångssterilisering togs.

RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) hade valt att inte bjuda in Sverigedemokraterna, som de anser är ett trans- och homofobt parti.

Säger nej till surrogatmödraskap

Däremot hade de bjudit in Feministiskt initiativ och Piratpartiet som inte sitter i riksdagen.

Ett av kraven som RFSL har på politikerna är att göra den så kallade faderskapspresumtionen könsneutral. När ett heterosexuellt gift par får barn blir fadern automatiskt juridisk far. Detta gäller inte för gifta lesbiska par. Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet har öppnat upp för en ändring men Göran Hägglund menar att det är en mycket komplex fråga.

– Man ska ha tänkt igenom detta både en och två gånger innan man gör något drastiskt, sa han.

En annan fråga där Göran Hägglund, som ensam partiledare, svarade nej var på om informationsplikten för hiv-smittade ska avskaffas.

– Fokus läggs på att personer som känner till att de är hivpositiva ska informera andra, när det inte alls är den gruppen, som medicinerar, som främst riskerar att föra viruset vidare. Den stora riskgruppen när det gäller överföringar är de som inte känner till att de bär på viruset, och de berörs ju förstås inte av informationsplikten, har Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL tidigare sagt till Expressen.

Och medan Centerpartiet och Folkpartiet säger ja till surrogatmödraskap och Moderaterna vill att frågan utreds säger Kristdemokraterna blankt nej.

– Vi tycker inte att politiken ska hindra människor från att skaffa barn, menar Lööf, som rankar surrogatmödraskap som den allra viktigaste hbtq-frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.