Hbtq-anpassning får kritik – av asylboende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De personer som söker asyl i Sverige på grund av sin könsidentitet kommer i fortsättningen i första hand placeras Westsura herrgård eller något av de tre andra hbtq-certifierade asylboendena som alla ligger i Skåne.
Foto: Samuel Unéus

De fyra asylboendena har hbtq-certifierats för att möta asylsökande på rätt sätt.

Men metoden är kontroversiell bland de boende.

– En stor grupp människor tycker inte det är okej och det blir mycket livliga diskussioner, säger verksamhetschef Jeanette Peretic.

Regnbågsflaggan hissades på asylboendet Westsura herrgård, drivet av Attendo, i Surahammar i slutet av maj. Anledningen var att personalen precis avslutat en åtta månader lång RFSL-utbildning - och att boendet därmed blev ett av totalt fyra hbtq-certifierade asylboenden i Sverige.

– Vi möter personer som flytt sitt hemland på grund av sin könsidentitet och vi ska bemöta de här personerna på ett respektfullt sätt, säger Jeanette Peretic.

Numera arbetar man med attityder och värderingar utifrån ett könsneutralt perspektiv samtidigt som man ser över rutiner runt gymtider, bastubad och toaletter.

"Kan inte frälsa alla"

– Det har varit en lång resa och för några personer har det varit väldigt viktigt. De har kommit och berättat för oss att de är homosexuella, så jag tror detta har gynnat flera enskilda individer, säger Jeanette Peretic.

Men de nya arbetsmetoderna uppskattas inte av alla boende. Majoriteten av de 150 personer som nu bor på Westsura herrgård kommer från Syrien och Eritrea, båda länder där fördomar mot hbtq-personer är utbredda.

– Vi har talat med de boende och de har gett sina åsikter på det här. Det blir mycket livliga diskussioner och vi kan inte frälsa alla, säger Jeanette Peretic.

De personer som söker asyl i Sverige på grund av sin könsidentitet kommer i fortsättningen i första hand placeras Westsura herrgård eller något av de tre andra hbtq-certifierade asylboendena som alla ligger i Skåne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.