HBTQ-aktivist i Uganda mördad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Homos, ut ur Uganda nu”, lyder en protestskylt i staden Jinja i östra Uganda.
Foto: SIPA USA/IBL

Situationen för HBTQ-personer i Uganda blir allt svårare.

Under tisdagen meddelade Human Rights Watch att en homosexuell man har mördats.

Samtidigt hoppas landets politiker ha en lag klar innan årets slut som innebär dödsstraff för homosexuella.

Dödsstraff för homosexuella är åter på agendan i Uganda, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Redan 2014 introducerades det lagförslag som kom att kallas ”kill the gays”-lagen, vilket skulle kunna innebära dödsstraff för samkönat sex. President Yoweri Museveni – som i en intervju menade att homosexualitet är ett aktivt val och att homosexuella är ”äckliga” – var en av de som skrev under det lagförslaget som sedermera upphävdes på grund av en teknikalitet.

Men nu är lagen åter aktuell – och politikerna har stora förhoppningar om att den ska röstas igenom innan årets slut. Ledare för Ugandas stora religioner – kristendom, som utgör 84 procent, samt islam, som utgör 14 procent – har ställt sig bakom förslaget.

Simon Lokodo, etik- och integritetsminister i Uganda, före detta katolsk präst, och en av de mest högljudda HBTQ-motståndarna på politisk nivå, säger att ”homosexualitet inte är naturligt för ugandier”.

– Det har skett en massiv rekrytering av homosexuella i skolor och bland ungdomar, där de sprider lögnen att folk är födda så, säger Simon Lokodo, som de senaste åren har fått smeknamnet ”Uganda Minister of Homophobia” – ”Ugandas homofobiminister”.

Homosexualitet är sedan tidigare olagligt i Uganda och kan i teorin leda till livstidsstraff. Men lagarna anses inte vara tuffa nog. Det nya lagförlaget är betydligt striktare än det föregående. Även personer som inte polisanmäler homosexuella anhöriga riskerar att dömas för skyddande av brottsling. 

– Vår nuvarande lag kriminaliserar bara själva sexakten. Nu menar vi att allt, som rekrytering, främjande och exponering leder till att man begår ett lagbrott, säger Simon Lokodo, enligt tv-stationen CNN.

Man mördades i sitt hem

Samtidigt ökar oroligheterna i Uganda och fler och fler HBTQ-personer vittnar om attacker och förföljelse.

Den 4 oktober mördades en aktivist, meddelade organisationen Human Rights Watch under tisdagen.

Organisationen skriver på sin hemsida att offret, Brian Wasswa, 28, attackerades i sitt hem i Jinja i östra Uganda. Han hittades, fortfarande vid liv, i en blodpöl men dog i en ambulans på väg till sjukhuset i huvudstaden Kampala. Enligt läkare på sjukhuset dog 28-åringen i sviterna av trubbigt våld mot huvudet.

Brian Wasswa var känd för sitt arbete med människorättsfrågor och att utbilda ungdomar kring HIV.

– I kölvattnet av det fruktansvärda mordet på Brian Wasswa borde den ugandiska regeringen göra det kristallklart att våld aldrig är acceptabelt, oavsett en människas sexuella läggning eller könsidentitet, säger Oryem Nyeko, som arbetar åt Human Rights Watch i Östafrika.

– Men i stället hotar en minister, med ansvar för etik och integritet, homosexuella att bli dödade av staten, fortsätter Oryem Nyeko.

Släktingar bär Brian Wasswas kista.
Foto: Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAP

Satte in militären

Mordet på Brian Wasswa är inte unikt.

Minst fyra kopplade till HBTQ-communityn har blivit mördade de senaste månaderna, enligt Human Rights Watch. Den 1 augusti i år slogs en transkvinna ihjäl av en grupp taxiförare i en förort till huvudstaden Kampala. Hittills har ingen dömts för morden.

I samband med musikfestivalen Nyege Nyege i Jinja i september i år möttes besökarna av patrullerande polis och beväpnad militär som markerade sin närvaro.

Festivalen är vanligtvis känd som en relativ frizon för HBTQ-personer i ett vanligtvis djupt konservativt land.

Budskapet från myndigheterna var tydligt:

Inga som helst aktiviteter som innefattar sex, naket eller droger är tillåtet.

– Jag förväntar mig att besökare inte anländer i kläder som visar bröst eller rumpa. Kvinnor ska heller inte bära bikini dagtid, förklarade etik- och integritetsminister Simon Lokodo då och tillade att ”oanständighet och naket är totalförbjudet”, skriver tidningen PML Daily.

https://www.instagram.com/p/B14g-kbHBOL/

Liknas vid djävulen

Så sent som 2018 försökte Simon Lokodo stoppa och förbjuda festivalen helt och hållet med hänvisning till att den är ett enda stort ”firande av homosexualitet”

– Det här kan jämföras med att avguda djävulen och är inte acceptabelt. Själva festivalnamnet är provokativt. Det betyder ”sex, sex”, eller ”iver efter sex”. Låt inte utlänningar komma till Uganda för att ha sex. Om ni kommer av sexuella anledningar, eller än värre homosexualitet och HBTQ, håll er borta, förklarade ministern.

Stoppet drogs tillbaka och festivalen arrangerades som vanligt, och har sedan dess prisats som ”Ugandas bästa turistevent” tack vare sina 3000 tillströmmande turister varje år.

Under en prideparad i Entebbe, Uganda, efter att den kontroversiella lagen stoppats 2014.
Foto: REBECCA VASSIE / AP TT NYHETSBYRÅN

Beskedet om dödsstraff för homosexuella fördöms av människorättsorganisationen Amnesty.

– Som ugandier har vi rätt att vara den vi vill vara. Och ugandier måste börja respektera HBTQ-personer. Dessa människor är era barn, de är systrar, de är mammor, de är bröder… Låt oss inte predika hat, utan kärlek. Tillsammans står vi enade som HBTQ-communityn i Uganda, säger aktivisten Ronald Mugisha till CNN.

Svenska tidningen QX har tidigare skrivit om HBTQ-personer från Uganda som har sökt asyl i Sverige men fått avslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.