Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hayley låstes in i två veckor – trots negativt coronatest

Hon testades tre gånger under de 14 dagarna och testades vid varje tillfälle negativt.
Foto: Unheard Screengrab
oward Springs, en anläggning med kapacitet för 2000 personer som nu används för påtvingad karantän av personer som testat positivt för corona – men även för misstänka fall.
Foto: Unheard screengrab
Hayley Hodgson, 26.
Foto: Unheard screengrab

Hayley Hodgson, 26, blev tvångsinlåst 14 dagar på en karantänsanläggning i Australien. 

Utan att ha covid-19. 

– Du känner att du sitter i fängelse. Du känner att du har gjort något fel, det är omänskligt det de gör, säger Harley Hodgson i en intervju med Unheards reporter. 

Australien har tagit till drastiska åtgärder för att hindra smittspridning i landet. Den australiensiska regeringen har upplåtit anläggningar där människor som testat positivt för corona kan tvingas att spendera två veckor i karantän. 

Det hände 26-åriga Hayley Hodgson. Hon satt inlåst i 14 dagar på Howard Springs, en anläggning med kapacitet för 2000 personer som nu används för påtvingad karantän av personer som testat positivt för corona – men även för misstänkta fall. Hayley Hodgson är ett sådant fall. Det rapporterar nättidningen Unheard.  

Allt började med att Hodgsons vän testade positivt för covid-19. 26-åringen blev då kontaktad av polis som en del i smittspårningen och på frågan om hon tagit ett covid-test svarade hon med osanning. Hon sa ja, trots att hon inte hade tagit något test. 

Poliserna blockerade då hennes uppfart och Hayley Hodgson frågade vad som står på. 

– Jag gick ut och jag sa, ”vad är det som händer, testar ni mig för covid? Vad händer?” De sa, ”nej, du blir bortförd. Och du har inget val. Du ska till Howard Springs”. 

Tvingad till 14 dagars karantän

Hayley Hodgson sa att hon inte samtyckte och frågade varför hon inte kunde isolera sig hemma. 

– Och de [poliserna red. anm.] sa bara, ”vi har precis fått höra från högre upp vart vi ska ta dig. Och det är allt som vi vet,” berättar Hodgson. 

Hon ombads packa en väska och informerades om att när hon testat negativt skulle hon släppas igen. Vid ankomst till Howard Springs fick hon veta att hon skulle behöva stanna där i hela 14 dagar.

Hon testades tre gånger under de 14 dagarna och testades vid varje tillfälle negativt.

Vid ett tillfälle blev hon disciplinerad för att ha lämnat verandan på sin stuga utan mask och hotades med 5 000 AUD i böter. Vid ett annat tillfälle berättade hon hur hon erbjöds Valium för att lugna ner henne. 

– Det är som att ”du gör som vi säger, annars har du problem - då låser vi in dig under ännu längre tid”. Ja, de hotade mig till och med att om jag skulle göra det här igen, ”kommer vi att förlänga din tid här, säger Hayley Hodgson. 

Inte någon gång under vistelsen fick Hayley Hodgson information om sina rättigheter eller erbjudan om att komma i kontakt med en advokat. Hon förlorade sitt jobb på grund av vistelsen. Som ersättning fick hon 1500 australiensiska dollar för de två veckorna. 

Den norra regionen i Australien har totalt 290 bekräftade covid-fall. De har inga dödsfall.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.