Häxjakten drar
fram på Gotland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Upp emot 60 extra poliser har placerats tillfälligt på Gotland.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Somyh Darabi - med nio månader gamla dottern Rushna - och maken Mehdi Darabi tittar ut genom den sönderslagna rutan i deras asylboende i Slite. "Det känns jobbigt", säger Somyh Darabi.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Vad tänker du kring veckans händelser? Mia Grönqvist, 29, Roma, operatör på polisen: "Diskussionen hamnar fel, det blir helt fel fokus. Det här används av det så kallade "gardet" för sina egna syften. Jag blir så upprörd när jag ser folk dela grejer från Nordiska Motståndsrörelsen."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Anders Österman, 50, Visby, kock: "Vad ska man säga? Ingen har fakta, ingen vet något. Om det är sant är det för jävligt, om det inte är sant är det för jävligt att folk håller på att prata om det. Det är en otroligt knivig och känslig fråga."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Erika Andersson, 36, Fole, företagare: "Det är så klart fruktansvärt med den misstänkta våldtäkten och övergreppet. Jag kan ändå känna att man ska låta polisen hantera detta, när vi har ett rättsväsende."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Tove Jokiranta, 24, Visby, butiksbiträde: "Jag är medlem i Feministiskt initiativ, och vi har pratat mycket om att det är sorgligt det som har hänt. Men att det tyvärr utnyttjas av hatiska grupper. Fokus ska ju ligga på henne, men det gör det inte. För oss handlar det om en strukturell mansnorm, snarare än ett kulturellt problem."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Christer Birgersson är kommenderingschef för insatsen.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
1 / 8

GOTLAND. Det har blåst upp till storm på Gotland.

En misstänkt gruppvåldtäkt av en rullstolsburen kvinna ledde till stora protester efter att de fem misstänkta männen släpptes. Men inte bara det.

Flera personer ska ha tagit sig hem till åklagarens bostad - och samma natt krossades en ruta på ett asylboende några mil bort.

– Det här är en extrem situation för Gotland. Jag har varit i den juridiska verksamheten i 30 år här, och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Staffan Fredriksson, målsägandebiträde.

I taxin på väg till Bromma flygplats undrar taxichauffören vart jag ska flyga någonstans.

– Jaså, Gotland? Ja, det är ju för jävligt det som har hänt.

Den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby natten till förra söndagen har blivit en riksnyhet.

Jag undrar vad taxichauffören, en pratglad man i 50-årsåldern, tänker om det som har hänt.

– Jo, det är ju hemskt att de släpptes, säger han.

Han funderar en stund. Tittar i backspegeln.

– Jag läste att åklagaren var muslim.

Mats Wihlborg?

– Jaha, heter han det? Det låter ju inte så muslimskt.

Kvinnan i Visby skulle låna toaletten

Det har blåst på Gotland i veckan.

Uppemot 20 sekundmeter i byarna. Så pass mycket att flera färjeturer till och från Oskarshamn har ställts in.

Men det har stormat även bildligt på ön. Advokaten Staffan Fredriksson säger till exempel att han aldrig varit med om något liknande, sedan han började arbeta på Gotland 1986.

Han är målsägandebiträde för den rullstolsburna kvinna som på söndagsmorgonen anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Kvinnan hade följt med en av männen hem till honom för att låna toaletten. Sedan ska hon ha blivit fråntagen sin rullstol innan hon utsattes för övergrepp.

– Hon har blivit utsatt för diverse övergrepp av fem personer i den här fastigheten, säger Staffan Fredriksson.

Hade hon någon relation till dem sedan tidigare?

– Nej, ingen alls.

Somyh Darabi - med nio månader gamla dottern Rushna - och maken Mehdi Darabi tittar ut genom den sönderslagna rutan i deras asylboende i Slite. "Det känns jobbigt", säger Somyh Darabi.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

Videon fick stor spridning

Våldtäkten rörde snabbt upp starka känslor på många håll. Men allt eskalerade när männen släpptes under tisdagen.

Åklagare Mats Wihlborg bedömde inte att det fanns tillräcklig bevisning för att begära dem häktade.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen publicerade en video där personer som sägs vara misstänkta för våldtäkten konfronteras. Identitet på de misstänkta har inte gjorts offentlig och påståendena vilar på en svag grund.

Men videon fick stor spridning på sociala medier.

De utpekade gärningsmännen uppgavs vara asylsökande och det började handla mer om det än om det enskilda fallet.

Flera personer tog sig hem till Mats Wihlborg

Då började häxjakten. En samling med ett hundratal personer gick till en utpekad adress för den misstänkta våldtäkten. Och senare under kvällen ska flera personer ha tagit sig till åklagaren Mats Wihlborgs hem.

– Det är särskilt allvarligt eftersom man ger sig på företrädare för rättsväsendet. Det är ett angrepp på demokratin, sa utredaren Mats Holst.

Vad tänker du kring veckans händelser? Mia Grönqvist, 29, Roma, operatör på polisen: "Diskussionen hamnar fel, det blir helt fel fokus. Det här används av det så kallade "gardet" för sina egna syften. Jag blir så upprörd när jag ser folk dela grejer från Nordiska Motståndsrörelsen."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

"De har sagt att jag är dum i huvudet"

Staffan Fredriksson, målsägandebiträde, säger att han personligen inte har hotats - men att han har utsatts för påringningar av många personer.

– Det är en del människor som hör av sig. Det har bland annat ringt några från anonymt nummer och sagt att jag är dum i huvudet.

På onsdagsnatten, före eller efter att personer tagit sig till åklagarens hem, ska också asylboendet i Slite på Gotland ha attackerats. En sten kastades och krossade en ruta på nedervåningen, och några på boendet såg direkt efteråt tre män åka därifrån i bil.

Sanna Norman är verksamhetschef på asylboendet som utsattes.

– Den här stenen är en följd av vad som har hänt, det är jag övertygad om. Men de som bor här har flytt från djävulskap och elände. Att de ska komma hit och känna sig rädda, det är det centrala problemet i det här. Att vissa drar alla över en kam, det är gräsligt, säger hon.

Hon åkte direkt till asylboendet på onsdagsnatten.

– Jag började med att låsa alla dörrar. Sen har jag anmält händelsen till polisen, och pratat med Migrationsverket om hur vi kan hantera situationen.

Christer Birgersson är kommenderingschef för insatsen.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

"Klart att det finns ett visst hot"

Migrationsverkets presstjänst uppgav på fredagseftermiddagen att "det inte finns en hotbild mot vår verksamhet på Gotland i dag". Men på Gotland är bilden en annan än hos presstjänsten.

Ser ni att det finns någon hotbild?

– Det är klart att det finns ett visst hot. Det gör det ju, eftersom jag vidtar åtgärder för det. Och jag förstår om de som bor här känner sig hotade, säger Sanna Norman.

Mehdi och Somyh Darabi är några av de som bor på asylboendet i Slite, tillsammans med sina tre små barn. De vaknade alla av den krasade rutan på nedervåningen.

– Vi rusade upp och ställde oss i fönstret på övervåningen. Vi såg tre män i en bil, säger Mehdi.

De har bott på Gotland i ett år. Det är första gången de känner sig rädda.

– Ja, det känns jobbigt så klart. Vi vågade inte sova på hela natten. Och Ala, 4 , har drömt mardrömmar, säger Somyh.

Vad tänker du kring veckans händelser? Anders Österman, 50, Visby, kock: "Vad ska man säga? Ingen har fakta, ingen vet något. Om det är sant är det för jävligt, om det inte är sant är det för jävligt att folk håller på att prata om det. Det är en otroligt knivig och känslig fråga."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

Polisen skickade 60 poliser till Gotland

Ala pratar flytande svenska efter ett år i Sverige. Även föräldrarna kan språket bra. Den misstänkta stenkastningen känns långt borta när Ala leker med lillasyster Rushna, nio månader, i en "koja" de byggt av möbler.

– Tiden går långsamt här. Men vi har det bra, säger mamma Somyh.

Demonstrationen, hoten på sociala medier och "besöken" hos åklagaren och asylboendet gjorde att polisen betecknade situationen på Gotland som en "särskild händelse". Man skickade tiotals, sannolikt upp mot 60, poliser från Stockholm till Gotland.

Christer Birgersson är kommenderingschef för insatsen. Senast det var en "särskild händelse" på Gotland var i samband med Almedalsveckan. Annars är Stockholmsderbyn i fotboll vanligt förekommande "särskilda händelser" för just Stockholmspolisen.

"Det är inte acceptabelt"

På Gotland ska insatsen säkra rättsväsendets arbete och bidra till lugn och ordning.

– Det är inte acceptabelt att man ger sig på företrädare för rättssamhället. Det kommer få samhällsomstörtande konsekvenser om vi tillåter det, säger Christer Birgersson.

Har ni hållit förhör efter demonstrationen och det misstänkta hemfridsbrottet?

– Jag går inte in på utredningsdetaljer, så jag kan tyvärr inte berätta det.

Ingen var på lördagseftermiddagen anhållen.

Enligt polisen finns inga indikationer på att personer har tagit sig till Gotland för att delta i demonstrationer och liknande. Säpo är dock inkopplade för att bistå. Flera högerextrema rörelser och personer har märkts i samband med händelserna.

– Vi har självklart en samverkan med vår systermyndighet Säkerhetspolisen, säger Christer Birgersson.

"Det är verkligen en häxjakt"

På fredagskvällen mobiliserade polisen inför en planerad demonstration, liknande den i onsdags. Men ytterst få dök upp, och någon demonstration blev inte av.

Ämnet har givetvis varit det stora samtalsämnet på Gotland i veckan.

– Det är verkligen en häxjakt. Alla utnyttjar det här, och det blåses upp så stort av alla på alla håll, säger en man i 40-årsåldern.

Anders Österberg från Visby är inne på samma resonemang.

– Vad ska man säga? Ingen har fakta, ingen vet något. Om det är sant är det för jävligt, om det inte är sant är det för jävligt att folk håller på att prata om det, säger han.


Vad tänker du kring veckans händelser? Tove Jokiranta, 24, Visby, butiksbiträde: "Jag är medlem i Feministiskt initiativ, och vi har pratat mycket om att det är sorgligt det som har hänt. Men att det tyvärr utnyttjas av hatiska grupper. Fokus ska ju ligga på henne, men det gör det inte. För oss handlar det om en strukturell mansnorm, snarare än ett kulturellt problem."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

Vill inte ställa på intervju

Från det så kallade medborgargardet på Gotland, som var centralt i demonstrationen, är det svårt att få någon att uttala sig. Camilla Sandelius startade Facebookgruppen, som numera är stängd, för medborgargardet i januari i år och har uttalat sig, bland annat i SD-tidningen Samtiden, om veckans demonstration.

Men hon vill inte prata med Expressen om veckans händelser.

– Däremot pratar jag med de tidningar som inte lägger en stämpel på vanliga bröder, systrar, mammor, pappor och farbröder som är rädda om sina döttrar. De tidningar som inte kallar oss för rasister och fascister kan vi prata med, säger hon.

Hon skriver bara minuter därefter i Facebookgruppen att den som ställer upp och träffar Expressen "inte har något här att göra".

Några timmar senare ringer hon upp och säger att vi borde titta på ett videoklipp från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Men hon vill inte ställa upp på en intervju.

Många som utsätts för våldtäkt blir som paralyserade

Men den misstänkta våldtäkten har inte bara blivit en del av en sorts invandringsdebatt. I veckan kom också sexualbrottkommitténs utredning, som bland andra tryckte på skärpt krav på samtycke. En utsatt person ska inte behöva säga nej.

En lagändring som eventuellt hade kunnat påverka ett fall som detta, även om vi inte vet det med säkerhet.

Forskare vid Södersjukhuset och Karolinska institutet har gjort en studie som visade att patienter som utsatts för våldtäkt ofta upplever att de blivit paralyserade vid övergreppet. Något som SVT rapporterat om.

– De "stänger av", blir som paralyserade. Vår kliniska erfarenhet sade oss alltså att det är vanlig reaktion att inte göra motstånd vid en våldtäkt, men när vi fick det på pränt, när vi såg att det faktiskt var 70 procent som fick en "frysreaktion", då blev vi ändå förvånade över att det var så pass höga siffror, sa Anna Tiihonen Möller, som är biträdande överläkare vid Akutmottagningen för våldtagna, till SVT:s "Agenda2.

Vad tänker du kring veckans händelser? Erika Andersson, 36, Fole, företagare: "Det är så klart fruktansvärt med den misstänkta våldtäkten och övergreppet. Jag kan ändå känna att man ska låta polisen hantera detta, när vi har ett rättsväsende."
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

De fem männen är inte avförda från utredningen

Samtidigt fortsätter förundersökningen i våldtäktsärendet. Resultat från provsvar inväntas och de fem männen är inte avfärdade från utredningen.

Var de befinner sig vill ingen svara på, men enligt uppgifter från polisen ska de ha lämnat Gotland.

– Jag hoppas fortfarande att provsvaren tillsammans med min klients berättelse ska leda till åtal, säger Staffan Fredriksson, målsägandebiträde.

Vad säger kvinnan om det som har hänt under veckan?

– Det här är ju absolut inget som hon sanktionerar eller är med på. Hon tycker ju bara att det är jobbigt att det blir en sådan uppståndelse.

Detta har hänt

Söndag, 2 oktober

• Sent på natten till söndagen ska en rullstolsburen kvinna ha våldtagits av fem män. Sex män greps för händelsen, men strax därefter släpptes en. Fem män anhålls men släpps några dagar senare.

Onsdag, 5 oktober

• Under onsdagskvällen arrangerades en demonstration i centrala Visby. Ett hundratal personer gick från polisstationen till den plats där den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Demonstrationen har polisanmälts då den saknade tillstånd.

Senare på kvällen ska en sten ha kastats mot en ruta på ett asylboende i Slite, fyra mil nordost om Visby. Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse.

Samma natt ska några personer ha tagit sig hem till åklagaren Mats Wihlborg. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt hemfridsbrott, alternativt förgripelse mot tjänsteman.

Fredag, 7 oktober

• Polisen betecknar läget på Gotland som en "särskild händelse" och skickar förstärkning från polisområdet Stockholm. Polisen kraftsamlar inför en förväntad demonstration, men bara ett fåtal demonstranter dyker upp och den blir inte av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.