Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hawaii lättar på lagarna för marijuana

Genrebild på marijuanaanvändare. Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen klubbade delstaten Hawaii igenom en ny lag som innebär lättare straff för innehav av en mindre mängd marijuana.

Hawaii blir den senaste amerikanska delstaten som lättar på straffen för drogen marijuana, enligt tidningen Vox.

Lagen innebär att fängelsestraffet slopas för upp till tre gram hasch eller marijuana, men bötesstraffet på motsvarande cirka 1 200 kronor kvarstår, enligt Vox.

–Tyvärr skulle tre gram vara det minsta antalet stater som har avkriminaliserat (eller legaliserat) enkelt innehav av marijuana, sade förespråkare från Marijuana Policy Project, en förespråkargrupp, i ett uttalande och fortsatte. 

– Det är fortfarande en förbättring att ta bort straffrättsliga påföljder och eventuella fängelsetid för att inneha en liten mängd cannabis.

Med detta är det totalt 26 stater i USA som på olika sätt lättat lagstiftningen mot den populära drogen.

I dag är cannabis för medicinskt bruk lagligt i ett trettiotal stater. Enligt Vox har femton stater avkriminaliserat marijuana och elva stater har legaliserat drogen – men i Washington och Vermont är det fortfarande olagligt att sälja.

Den nya lagen i Hawaii träder i kraft i januari 2020.

Rättelse: i en tidigare version av texten stod det att Hawaii avkriminaliserar marijuana men det korrekta är alltså att man tar bort fängelsestraffet för drogen.