Havsnivåerna stiger snabbare än väntat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
New York kommer att bli mer sårbart om utvecklingen inte vänder.
Foto: Charles Sykes/AP

Havsnivåerna stiger 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC tidigare förutspått.

Det visar en rapport som presenteras vid klimatmötet i Doha.

En så kraftig höjning skulle hota lågt liggande regioner över hela världen - inklusive storstäder som Tokyo och New York.

I samband med klimatmötet i Doha, Qatar, presenterar FN:s klimatpanel IPCC en ny rapport om utvecklingen sedan början av 1990-talet. Rapporten publiceras i tidskriften Environmental Research Letters - och det är oroande läsning.

Höjning underdriven

Enligt forskarna har havsnivåerna i världen stigit hela 60 procent snabbare - 3,2 mm per år i stället för beräknade 2 mm per år - än vad man tidigare förutspått. Samtidigt har världsmedeltemperaturen stigit i linje med vad forskarna trott.

- Den globala uppvärmningen går inte långsammare, säger rapportens huvudförfattare Stefan Rahmstorf Reuters.

Det här talar enligt forskarna för att prognosen för den framtida höjningen av havsnivån också kan vara underdriven. I den senaste rapporten från 2007 skrev IPCC att havsnivån skulle kunna stiga med allt från 18 till 59 centimeter fram till 2100.

Uppåt en meter

Rahmstorf säger nu till Reuters att han uppskattar att havsnivån kan komma att höjas med mellan en halv och en meter under detta århundrade - men att det finns risk för en ännu kraftigare höjning om utsläppen av växthusgaser ökar.

En så kraftig höjning av havsnivån skulle hota lågt liggande regioners - som flera söderhavsöar och Maldiverna - existens samtidigt som storstäder som New York och Tokyo skulle bli mer sårbara för stormar och översvämningar.

- Den här rapporten visar att om vi inte minskar våra utsläpp av växthusgaser snabbt, så är vi på väg mot den värsta tänkbara mardröm som IPCC förutspått, säger professor Mark Maslin vid University College i London.

I klimatmötet i Doha träffas 200 nationer för att komma överens om ett mål om en minskning av utsläppen - men några större genombrott väntas inte komma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.