Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havskonflikten trappas upp – USA:s hårda ord

Trumps tidigare säkerhetsrådgivare skrev omtalad bok – som Vita huset försökt stoppa.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett amerikanskt hangarfartyg i Sydkinesiska havet.
Foto: PETTY OFFICER 3RD CLASS JASON TARLETO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Peking kräver att nästan hela det Sydkinesiska havet ska tillhöra Kina.

Nu höjer USA tonläget mot landet:

”Världen kommer inte tillåta att Peking använder det Sydkinesiska havet som sitt eget havsimperium”, säger Mike Pompeo, USA:s utrikesminister.

I åratal har Kina krävt att få styra över det Sydkinesiska havet. Landet säger sig ha rätt till ungefär 90 procent av området och har bland annat byggt en militärbas på en av öarna, vilket retat upp Brunei, Malaysia, Filippinerna, Taiwan och Vietnam som alla kräver del av området, skriver New York Post

Kina har hävdat historisk rätt till stora delar av Sydkinesiska havet, men den den permanenta skiljedomstolen i Haag förkastade 2016 Kinas territoriella anspråk.

USA har länge varit kritisk till Kinas agerande. 

USA markerar

Nu markerar USA hårt mot landet igen: Kina har ingen rätt att påtvinga sin vilja över regionen, anser man. USA tillbakavisar återigen kinesiska krav på havsområden från Vietnam, Malaysia och Indonesien.

Fjärde juli, på USA:s nationaldag, lät USA två militärflygplan genomföra operationer över havet. Även Kina har haft militär i området.

”Världen kommer inte tillåta att Peking använder det Sydkinesiska havet som sitt eget havsimperium”, säger Mike Pompeo, USA:s utrikesminister i ett pressmeddelande från regeringen.

”Låt mig vara tydlig: Pekings anspråk på tillgångar till havs i delar av Sydkinesiska havet är fullständigt olagliga, precis som kampanjen att de ska kontrollera områdena. 

Kinas svar

Kinas amerikanska ambassad svarade att USA förvränger fakta kring konflikten och motarbetar Kina och asiatiska länders arbete med att upprätthålla fred och stabilitet i området.

”USA försätter situationen kring det Sydkinesiska havet i ett ansträngt läge, provocerar Kinas relationer med länder i regionen och för fram orimliga anklagelser mot Kina”, skriver ambassaden i ett uttalande på kinesiska.

Sydkinesiska havet består av ungefär 200 öar, de flesta obebodda. Samtidigt är vattnet är ett av världens mest trafikerade, här pågår omfattande fiske och området förväntas ha stora naturtillgångar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.