Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havrin Khalaf, 35, avrättad av turkstödda styrkor

Mobilfilmer på påstådda avrättningar sprids snabbt på nätet.
Havrin Khalaf, 35, har dödats i Syrien.Foto: Future Syria / Future Syria
Syriska milisen på vägen där flera bilister stoppades.
Filmerna från vägen visar hur milisen går fram till en bil, och hur en person ligger död vid den. Filmer på avrättningen lades upp på internet under lördagen.
Ytterligare filmer från platsen visar hur bilister stoppas vid vägen. Här går en man ut från en gul bil.

Generalsekreteraren för pro-kurdiska partiet Future Syria, Havrin Khalaf, har avrättats i konflikten i Syrien.

I en video syns en kvinnokropp på marken, omringad av vad som misstänks vara turkstödda syriska legosoldater:

– Det här är grisarnas kropp, säger en man i klippet.

Havrin Khalaf, 35, var en av flera civila som dödades av den turkstödda syriska oppositionen på lördagen.

Politikern, som är generalsekreterare för det pro-kurdiska partiet Future Syria, ska ha färdats på motorvägen mellan al-Hasakah och al-Qamishli i nordöstra Syrien. Hon ska ha suttit i en bil tillsammans med sin chaufför och medlemmar ur den kurdiska säkerhetstjänsten då de attackerades.

Exakt hur Havrin Khalaf dödades är oklart i nuläget. 

Turkiets offensiv i Syrien

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet för att ta sig in över gränsen

• Enligt FN har 100 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Flera civila har dödats.

Här är Turkiets planerade skyddsområde.

SDF: ”Avrättats av legosoldater”

Kurdledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) skriver i ett uttalande att Havrin Khalaf ska ha blivit ”tagen ur sin bil under en turiskt uppbackad attack och sedan avrättats av legosoldater”.

Det här är ett tydligt bevis på att den turkiska staten forsätter att utföra krigsbrott mot obeväpnade civila”, fortsätter SDF.

Turkiska medier hävdar samtidigt att politikern dödats i en flygbombning.

Såväl CNN och the Guardian skriver att dödsorsaken inte har kunnat bekräftas än.

Enligt kurdiska Kurdistan News 24 ska politikern ha våldtagits och sedan stenats till döds.

Video visar kvinnokropp

En video från händelsen har spridits på sociala medier. Där syns fordonet som Havrin Khalaf reste i, en SUV, som ansatts av skottlossning. Flera män som ser ut att vara klädda i militärutrustning står runt fordonet.

Expressens Magda Gad rapporterar från Qamishli.

I en annan video som också sprids syns en kvinnokropp som tros tillhöra Havrin Khalaf. Kroppen är omringad av vad som uppges vara turkstödda syriska legosoldater, varav en som står med en kamera riktad mot liket, skriver CNN.

Mannen stöter till kroppen med sin fot.

– Det här är grisarnas kropp, hörs han säga.

Att kalla någon för ”gris” är bland det grövsta av kränkningar som går att göra inom islam, då grisen ses som ett smutsigt djur.

Den pro-turiska armen Free Syrian Army, FSA, har förnekat någon inblandning i händelsen.

Den turkiska offensiven går nu in på sin sjätte dag. Expressens mellanösternkorrespondent är på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.