Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haverikommissionens svar på Estlands Estonia-krav

Linus Andersson, 37, var en av de som deltog i den nya filmningen av Estonia.
Enligt Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör och ordförande för Statens haverikommission, är det Estland som har mandat att starta en ny utredning.Foto: Peter Knutson / Statens haverikommission
Estlands premiärminister Jüri Ratas har krävt en ny utredning av Estoniakatastrofen efter avslöjandet om ett hål i fartygets skrov.Foto: TOMS KALNINS / EPA
Efter att hålet i Estonias skrov avslöjats har reaktionerna varit många.Foto: DPLAY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har anklagats för att försöka mörka att en svensk ubåt orsakade hålet i Estonias skrov, av en tidigare estnisk statsåklagare. 

Estlands premiärminister Jüri Ratas har krävt att det görs en ny utredning av olycksorsaken.

Nu svarar Statens haverikommission. 

– Estland är flaggstat. Bollen ligger till stor del på deras planhalva, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör för Statens haverikommission. 

Sedan teamet bakom dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt” för några dagar sedan kunde avslöja bilder på ett hål i Estonias skrov har teorierna och reaktionerna varit många. 

Från Estland, där fartyget var registrerat, har tongångarna stundtals varit höga. 

Estlands anklagelser och krav på ny utredning

Margus Kurm, tidigare statsåklagare och Estoniautredare i Estland, har påstått att hålet orsakats av en svensk ubåt och att Sverige försökt mörka detta. 

Landets premiärminister, Jüri Ratas, har varit pådrivande i kraven på att det genomförs en ny utredning och nya dykningar vid vraket. 

Men enligt Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör och ordförande för Statens haverikommission, är det Ratas själv, eller Estlands haverikommission som har mandat att starta en sådan utredning. 

– Estland är flaggstat. Bollen ligger till stor del på deras planhalva. Sedan finns det en överenskommelse mellan utrikesministrarna för de tre berörda staterna, Sverige, Finland och Estland, att man ska utvärdera eventuella nya bevis tillsammans, säger Jonas Bäckstrand under torsdagen. 

Om ubåtsanklagelsen: ”Vill inte kommentera olika former av teorier”

Innebär det att beslutet om att starta en ny utredning måste komma från Estlands regering? 

– Det kan det göra, men det kan också komma från Estlands haverikommission. 

Hur ser du på Margus Kurms anklagelse: Att Sverige försöker mörka att en svensk ubåt har orsakat hålet? 

– Jag vill inte kommentera olika former av teorier. Utan i det här läget kan jag bara säga att vi tittar på filmmaterialet och gör överväganden utifrån det. Men vi har inga beslut att redovisa i dagsläget. 

Det finns ännu ingen formell granskning eller utredning som är startad hos er med anledning av det nya fyndet? 

– Nej, det gör det inte. Utan det vi gör är naturligtvis att titta på de här filmerna som är publicerade, och det är samma filmmaterial som ligger ute på nätet och är tillgängligt för alla. 

Jonas Bäckstrand: ”Det här hålet har inte varit känt”

Jonas Bäckstrand berättar att Svenska haverikommissionen har löpande kontakt med kollegerna i Estland och Finland med anledning av det nya avslöjandet. 

Han vill inte spekulera kring vad som kan ha orsakat det hål som möter cirka fyra meter på längden och 1,2 meter på bredden i styrbordssidan av Estonias skrov. 

Kan du sträcka dig till att säga om du anser att fyndet är intressant? 

– Jag kan sträcka mig till att säga att det är ny information. Det här hålet har inte varit känt tidigare. Och i och med att det är ny information så är det naturligtvis intressant för oss att titta på filmerna och se vad de visar, säger Jonas Bäckstrand. 

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.