Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haverikommissionen om Örebrokraschen: Inget fel på motorn

Haverikommissionen om Örebrokraschen förra året: Inget fel på motorn. Nio personer omkom när ett plan med fallskärmshoppare kraschade vid Örebro flygplats i somras.
Åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet i flygplanskraschen i Örebro.
Foto: OLLE SPORRONG

Flygplanet hade bara varit i luften i några sekunder när det plötsligt kraschade och fattade eld på Örebro flygplats i somras.

Åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet i kraschen.

På torsdagen presenterade Statens haverikommission sin delrapport från utredningen.

Larmet om flygplanskraschen i Örebro kom in vid 19-tiden den 8 juli i fjol. 

Senare på natten bekräftade polisen att alla nio ombord – åtta fallskärmshoppare och en pilot – hade mist livet. Samtliga hoppare tillhörde den lokala fallskärmsklubben i Örebro medan piloten tillhörde en annan klubb. Planet var inlånat från Skåne.

Renas Marki, 27, var en av de nio som omkom i flygkraschen. Familjen har tidigare berättat för Expressen att Renas älskade fallskärmshoppning – och att han kände sig fri när han hoppade.

– Han var inte bara min bror, han var min bäste vän, sa den yngre brodern Batas Marki, 20, i somras.

Inget fel på motorn eller styrsystemet

På torsdagens presskonferens presenterade Statens haverikommission, SHK, en delrapport från utredning.

SHK kunde presentera att det inte funnits något problem på flygplanets motor, propeller eller styrsystemet vid tidpunkten för olyckan.

– Piloten hade tidigare under dagen gjort sex flygningar växelvis med annan pilot, säger Mats Trense, utredningsledare vid Statens haverikommission vid presskonferensen.

Den slutgiltiga rapportern väntas vara färdig till sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.