Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sidodörren öppen när planet kraschade

Flygkraschen i Umeå: Haverikommissionen presenterade rapport.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nio personer dog när deras flygplan kraschade i Umeå i somras.

Statens haverikommission presenterar nu en delrapport om flygolyckan. 

Fallskärmshopparna skulle precis hoppa när planet gick sönder – när det gick i marken var sidodörren redan öppen.

– Vid start var planet lite för tungt och det var lite baktungt. Det gör inte att flygplanet inte går att flyga, men det underlättar inte, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission. 

Nio personer var ombord på det lilla flygplanet när det lyfte från Umeå i somras. Åtta av dem skulle hoppa fallskärm, den nionde var pilot.

Kort efter start började flygplanet – en GippsAero GA8 Airvan – att krångla. Planet kraschade och samtliga nio personer ombord avled i den tragiska olyckan. 

Olyckan utreds nu av Statens haverikommission. På onsdagen släppte de en första rapport av sin utredning. 

Peter Swaffer på Haverikommissionen berättar vid en presskonferens att det under flygturens inledning var en tilltagande molnighet. 

Det var den tredje flygningen för dagen och avsikten var att planet skulle stiga upp till 13 000 fot. Men på grund av att piloten ville komma över molnen stiger planet till 13 600 fot, ungefär 4200 meter. 

Då sker en plötslig ändring av planets riktning. Riktningen ändras åt vänster till kontrakurs och börjar sjunka snabbt, berättar Peter Swaffer. 

– Den initiala och kraftiga dykningen har en hög vertikal sjunkhastighet. Det dyker 1000 meter framåt och 1500 meter nedåt, det är mer än en 45 gradig dykning.

– Vi har fått fram en fart som överskrider den maximala fart som planet är utprovat och designat för. När man överskrider den farten så kan ingen säga vad som händer. Det vi vet är att planet har gått sönder. 

Vingen går sönder 

När planet når marken har ena vingen gått sönder: höger vinge var avbruten i två delar. Haverikommissionen konstaterar också att sidodörren på planet var öppen när planet kraschade ner i marken. 

– Vid start var planet lite för tungt och det var lite baktungt. Det gör inte att flygplanet inte går att flyga, men det underlättar inte, säger Peter Swaffer. 

Han betonar också att Haverikommissionen än så länge är i början av sin utredning och att mycket faktainsamling och analys återstår. En slutlig rapport kommer att publiceras längre fram. 

Vittnen: Såg ett flygplan som föll

Vittnen på marken har berättat att de hörde hur motorn lät.

– Jag hörde en motor som varvade upp, så jag tittade upp mot himlen och såg då ett flygplan som föll ner, har ett vittne berättat.

– Det lät som en gammal gräsklippare som hackade, har ett annat vittne sagt.

Ett tredje vittne:

– Jag hörde planet och tänkte Gud vad det låter, men så plötsligt tystnade det helt.

Flygplanet bröts sönder i luften och störtade till marken på Storsandskär, en liten ö, utan en av vingarna. Alla nio ombord dog vid kraschen. Bland dem finns Stina Hägglöf, Carl Edling, Alexander Karlsson, Benjamin Wilkinson, Fredrik Sandgren, Emil Söderholm och Fanny Jokiaho.

Alexander Karlssons familj skriver om sin saknade:”Alexander fick alltför kort tid här på jorden. Hans minne kommer alltid att leva.”Foto: Privat / Privat
Carls Edlings pappa Rolf berättar: ”Vi fick så mycket positiva omdömen om Carl. De beskrev honom som en talang och en entertainer'. Det var han. En riktig solstråle.”Foto: Privat / Privat
Stina Hägglöf dog i olyckan. Hennes mamma har sagt, om dottern: ”Vi delade glädje och sorg”.Foto: Privat / Privat
Amerikanske Benjamin Wilkinson förälskade sig i norra Sverige och fallskärmshoppningen.Foto: Privat / Privat
Johan Hellström, nära vän till Emil Söderholm, skriver i sorgen: ”Emil blev 26 år men som hans mor sa ställde han till med så mycket hyss och bus så han har levt dubbelt och hon upplevde att hon fått haft han i 52!”Foto: Privat / Privat
Fredrik Sandgrens vill visa den här bilden av honom – leende i samband med fallskärmshoppning.Foto: Privat / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.