Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatvideor på Youtube har setts 43 miljoner gånger

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Flera stora vit makt-rörelser – som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – i Sverige har aktiva kanaler på Youtube där man sprider antisemitisk propaganda.
Foto: NORA LOREK

Flera centrala aktörer inom den svenska vit makt-rörelsen är aktiva på Youtube där man sprider antisemitisk och hatisk propaganda . Det visar en sammanställning som tidningen Expo har gjort efter Expressen och DN:s granskning av IT-jätten.

Totalt har videorna på sajten över 43 miljoner sidvisningar.  

Expressen och DN har granskat IT-jättarna Youtube och Google, som i många fall har låtit nazistiskt propagandamaterial spridas genom plattformarna – detta trots att materialet i flera fall resulterat i fällande domar för hets mot folkgrupp eller misshandel.

Nu har tidningen Expo gjort en sammanställning som visar att de allra mest centrala aktörerna inom den svenska vit makt-rörelsen får stor spridning av sitt propagandamaterial genom Youtube. 

De tio rörelserna har minst ett konto var och totalt har de lagt upp omkring 3 700 klipp. Videorna har i dagsläget setts sammanlagt 43 miljoner gånger, enligt Expos sammanställning. 

Nazistiska kanaler

Bland annat har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen flera kanaler på Youtube. Rörelsen har totalt över 9 miljoner sidvisningar på sina klipp. Flera har tagits bort, och andra föregås av en varning om att videon innehåller "olämpligt och stötande material" – andra klipp ligger kvar utan varning.

Personer bakom videorna har i flera fall dömts för hets mot folkgrupp på grund av innehållet. 

En annan stor Youtube-kanal som Expo har tittat på är Red Ice TV, som drivs av svensken Henrik Palmgren som står nära den amerikanska alt right-rörelsen. 

Kanalen har lagt upp över 1 700 klipp, och har 180 000 prenumeranter. Bland annat påstås i klippen, som setts sammanlagt 30 miljoner gånger, att Förintelsen inte ägt rum och att judar driver på för folkmord på vita, skriver Expo. 


LÄS MER: Youtube sprider Hitlers anti-judiska filmer 


Google: Vi tar bort klipp

Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo har tidigare bemött kritiken mot att Youtube-videorna finns kvar i en kommentar till Expressen:

"Vi tar bort klipp i de fall dessa bryter mot våra policyer eller lokal lagstiftning. I vissa fall där klipp inte är olagliga eller bryter mot våra användarvillkor, men fortfarande innehåller extremistiskt och hatfullt innehåll som flaggats av användare som potentiellt brytande mot Youtubes policyer, verkställer vi en tuffare standard. Klippen får en del funktioner avstängda, men finns kvar bakom ett fönster med en varningstext, blir ej rekommenderade, går ej att tjäna pengar på, och kommer ej att ha nyckelfunktioner såsom kommentarer, rekommenderade klipp, och ´likes´."

Googles Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.