IT- och energiminister Anna-Karin Hatt. Foto: Robban Andersson
IT- och energiminister Anna-Karin Hatt. Foto: Robban Andersson

Hatts fräcka kupp
efter dubbel miss

Publicerad

Anna-Karin Hatt misslyckades i två valkretsar - men till sist lyckades hon i den tredje.

Ministern hamnade utanför valbar plats i både Stockholms län och Stockholms stad, men står nu som nummer ett i Sörmland - trots att hon inte ens var med i provvalet.

Hur det gick till förbryllar Inger Fredriksson, som vann provvalet i Centerpartiet i Sörmland, men som nu hamnar utanför valbar plats.

– Det kunde jag inte gissa mig till, säger hon till Expressen.se.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt har gjort flera försök att hamna på en valbar plats i någon av valkretsarna. För cirka två veckor sedan hamnade hon på plats nummer tre på riksdagslistan för Centerpartiet i Stockholms län. Att hon är andre vice partiordförande och IT- och energiminister hjälpte inte, utan hon fick se sig slagen av riksdagsledamöterna från länet, Kerstin Lundgren och Per Lodenius. Centern har två mandat i Stockholms län, vilket innebär att Hatt står utanför valbar plats.

Stor chans

Sedan gjorde hon ett försök i Stockholms stad. Men när listan spikades på nomineringsstämman i går fick hon se sig slagen igen. Hon blev först föreslagen till andraplatsen på listan av en stämmodeltagare, men förlorade mot Johan Hedin, politisk sakkunnig i regeringens samordningskansli.

Samma stämmodeltagare föreslog då Anna-Karin Hatt till tredjeplatsen, men även där fick hon stryk. Partiets chefsekonom Martin Ådahl och Stureplanscenterns ordförande Johanna Jönsson föreslogs också till tredjeplatsen. Den platsen tog Johanna Jönsson, med 49 röster, mot Martin Ådahls 45 och Anna-Karin Hatts 5. Eftersom Centern har två mandat i Stockholms kommun, som valkretsen heter, var chansen till valbar plats dock redan förlorad.

"Inget jag gjorde"

Men skam den som ger sig. Samma dag som Centerpartiet i Stockholms stad höll sin nomineringsstämma gjorde även Centern i Sörmland det. Där hade Anna-Karin Hatt inte ställt upp i provvalet, men lyckades ändå ta sig in som nummer ett på listan.

Inger Fredriksson, som vann provvalet i Centern i Sörmland, har ingen aning om hur det gick till.

– Det får du fråga nomineringskommittén. Det var inget jag kunde gissa mig till. Jag fick veta det samma dag som nomineringskommittén sammanträdde. De hade fått in en nominering, säger hon till Expressen.se.

Även den platsen är dock osäker, eftersom Centerns mandat i Sörmland är ett så kallat fördelningsmandat.

"Vill säkra plats"

Varför Anna-Karin Hatt är så angelägen om att stå på en valbar plats till riksdagen är oklart. Antingen är det för att säkra en plats vid valförlust, men det finns folk i partiet som misstänker att hon är orolig att hon inte ska få behålla sin ministerplats om alliansen vinner valet.

– Det verkar som att hon vill säkra en riksdagsplats om Annie Lööf inte skulle behålla henne efter valet, säger en källa i Centerpartiet.

Expressen.se har sökt Anna-Karin Hatt för en kommentar, men inte kunnat nå henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag