Hatts fräcka kupp
efter dubbel miss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.
Foto: Robban Andersson

Anna-Karin Hatt misslyckades i två valkretsar - men till sist lyckades hon i den tredje.

Ministern hamnade utanför valbar plats i både Stockholms län och Stockholms stad, men står nu som nummer ett i Sörmland - trots att hon inte ens var med i provvalet.

Hur det gick till förbryllar Inger Fredriksson, som vann provvalet i Centerpartiet i Sörmland, men som nu hamnar utanför valbar plats.

– Det kunde jag inte gissa mig till, säger hon till Expressen.se.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt har gjort flera försök att hamna på en valbar plats i någon av valkretsarna. För cirka två veckor sedan hamnade hon på plats nummer tre på riksdagslistan för Centerpartiet i Stockholms län. Att hon är andre vice partiordförande och IT- och energiminister hjälpte inte, utan hon fick se sig slagen av riksdagsledamöterna från länet, Kerstin Lundgren och Per Lodenius. Centern har två mandat i Stockholms län, vilket innebär att Hatt står utanför valbar plats.

Stor chans

Sedan gjorde hon ett försök i Stockholms stad. Men när listan spikades på nomineringsstämman i går fick hon se sig slagen igen. Hon blev först föreslagen till andraplatsen på listan av en stämmodeltagare, men förlorade mot Johan Hedin, politisk sakkunnig i regeringens samordningskansli.

Samma stämmodeltagare föreslog då Anna-Karin Hatt till tredjeplatsen, men även där fick hon stryk. Partiets chefsekonom Martin Ådahl och Stureplanscenterns ordförande Johanna Jönsson föreslogs också till tredjeplatsen. Den platsen tog Johanna Jönsson, med 49 röster, mot Martin Ådahls 45 och Anna-Karin Hatts 5. Eftersom Centern har två mandat i Stockholms kommun, som valkretsen heter, var chansen till valbar plats dock redan förlorad.

"Inget jag gjorde"

Men skam den som ger sig. Samma dag som Centerpartiet i Stockholms stad höll sin nomineringsstämma gjorde även Centern i Sörmland det. Där hade Anna-Karin Hatt inte ställt upp i provvalet, men lyckades ändå ta sig in som nummer ett på listan.

Inger Fredriksson, som vann provvalet i Centern i Sörmland, har ingen aning om hur det gick till.

– Det får du fråga nomineringskommittén. Det var inget jag kunde gissa mig till. Jag fick veta det samma dag som nomineringskommittén sammanträdde. De hade fått in en nominering, säger hon till Expressen.se.

Även den platsen är dock osäker, eftersom Centerns mandat i Sörmland är ett så kallat fördelningsmandat.

"Vill säkra plats"

Varför Anna-Karin Hatt är så angelägen om att stå på en valbar plats till riksdagen är oklart. Antingen är det för att säkra en plats vid valförlust, men det finns folk i partiet som misstänker att hon är orolig att hon inte ska få behålla sin ministerplats om alliansen vinner valet.

– Det verkar som att hon vill säkra en riksdagsplats om Annie Lööf inte skulle behålla henne efter valet, säger en källa i Centerpartiet.

Expressen.se har sökt Anna-Karin Hatt för en kommentar, men inte kunnat nå henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.