Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Icas julkalender möttes av hatstorm på Facebook

Nu möts julkalendern av en hatstorm.Foto: Facebook
Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Jaafar Al-Jabiri (C).Foto: Privat

En kvinna med hijab syns på Icas årliga julkalender – något som har upprört många människor i sociala medier.

"Ni pissar på våra svenska traditioner", skriver en person på Facebook.

– Det får vi förhålla oss till, det är det samhällsklimat som råder, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige.

Den uppmärksammade julkalendern, som släpptes för ett par veckor sedan, föreställer en grupp tecknade personer som samlats runt ett dignande julbord. Maten avnjuts av ett barn med stjärngossestrut, en kvinna med hijab, en pojke med kippa samt ett flertal personer utan religiösa eller kulturella attribut.

Bilden visar en del av julkalendern.Foto: Facebook

Julkalendern har väckt ramaskri i sociala medier – och Ica möts nu av en hatstorm på grund av den tecknade kvinnan med hijab. 

Nedan följer några av de arga inlägg och kommentarer som har strömmat in på företagets Facebooksida under de senaste dagarna:

Foto: Facebook

 

Foto: Facebook

 

Foto: Facebook

 

Foto: Facebook

Ica: "Alla ska känna sig lika välkomna"

Mats Liedholm är marknadsdirektör på Ica Sverige – och berättar nu om bakgrunden till kalendern:

– Det är en tradition vi har där vi tar fram en julkalender varje år, som sedan erbjuds till handlare som vill ge den till sina kunder, säger han och berättar att det har gjorts beställningar på omkring 150 000 exemplar.

Mats Liedholm fortsätter:

– Julen är en viktig högtid i Sverige som vi tycker alla ska få möjlighet att ta del av oavsett religion eller bakgrund. Därför ville vi ha en kalender i år som symboliserade att alla kan vara med och fira jul på sitt sätt.

Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Marknadsdirektören berättar nu om hatstormen:

– I alla frågor som rör integration finns det folk som inte tycker att det är positivt. Det får vi förhålla oss till, det är det samhällsklimat som råder, säger Mats Liedholm och fortsätter:

– Det hindrar inte oss från att hälsa alla välkomna. Alla ska känna sig lika välkomna, oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har.

Centerpartisten: "Är en god gärning"

I flera av de arga inläggen ifrågasätts muslimers roll i det traditionella julfirandet. Det är något som ofta diskuteras i centerpartisten och muslimen Jaafar Al-Jabiris familj, vilket han berättade för Expressen i december förra året

– Det handlar om fördomar. Det finns även fördomar hos muslimer själva. Att allt som inte utövades av profeten ska vi inte heller utöva, men sanningen är den att det inte finns några hinder för muslimer att fira jul så länge de inte dricker alkohol, äter fläsk och så, sa Jaafar Al-Jabiri.

Jaafar Al-Jabiri (C).Foto: Privat

I ett av inläggen på Icas Facebooksida skriver en användare att "alla som gått i skolan vet ju att dom avskyr julen för det är ju en händelse om Jesus födelse".

I artikeln förklarade dock Jaafar att Jesus betraktas som en högt uppsatt profet – och berättade att han diskuterat frågan med imamer i både Sverige och Irak som har bekräftat hans bild:

– Ur ett religiöst perspektiv är det ingen fara, det är till och med något bra, det är en god gärning, och det är viktigt att lyfta upp sådana profiler och personligheter, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.