Det var många poliser på plats på informationsmötet i Huddinge.Det var många poliser på plats på informationsmötet i Huddinge.
Det var många poliser på plats på informationsmötet i Huddinge.
Kerstin Lundegård, 57 bor tvärs över gatan från det planerade boendet. Hon är inte orolig för boendet: "Det var dålig information från kommunen" Foto: Mimmi NilssonKerstin Lundegård, 57 bor tvärs över gatan från det planerade boendet. Hon är inte orolig för boendet: "Det var dålig information från kommunen" Foto: Mimmi Nilsson
Kerstin Lundegård, 57 bor tvärs över gatan från det planerade boendet. Hon är inte orolig för boendet: "Det var dålig information från kommunen" Foto: Mimmi Nilsson

Hätskt vid möte om ensamkommande

Publicerad

Stämningen blev hätsk när Huddinge kommun höll möte om ett boende för ensamkommande barn.

En stor polisnärvaro fanns på plats.

Inför mötet hade flygblad delats ut i brevlådor med budskapet att bostäderna skulle falla i värde.

– Vi fick även obekräftade uppgifter om att det skulle kunna hända någonting, säger Karl Forsberg, kommunpolis som deltog på mötet.

Under onsdagskvällen höll Huddinge kommun och polisen i Huddingen ett informationsmöte med anledning av ett nyöppnat boende för ensamkommande barn som ligger i området.

Omkring 300 hushåll i närheten av boendet hade bjudits in men intresset var större än så och ett stort antal personer fick inte plats och nekades i dörren.

I entrén på Stortorps äldreboende, där mötet hölls, var stämningen hätsk och ett stort polispådrag fanns även på plats och vaktade ingången.

– Det finns ingen konkret hotbild mot boendet. Vi fick indikationer på att det skulle uppstå missnöje och vi fick även obekräftade uppgifter om att det skulle kunna hända någonting, därför hade vi poliser i närheten som skulle kunna hjälpa till, säger Karl Forsberg, kommunpolis som deltog på mötet.

Kerstin Lundegård, 57, bor tvärs över gatan från äldreboendet men fick inte plats och tvingades vänta utomhus.

– Det var dålig information från kommunens sida, men vi är inte oroliga för själva boendet, säger hon.

Felaktiga flygblad

Inför kvällens möte hade lappar spritts i brevlådor och satts upp i trapphus i området. Flygbladen såg ut att komma från kommunen - men hade i själva verket delats ut av aktivister som arbetade mot flyktingboendet.

"Engagera er! Äldreboende pensionärer buntas ihop. Våra bostäder, närområdet faller i värde" var budskapet på flygblad som spritts i kommunens namn.

Huddingen kommun vet inte vem som ligger bakom flygbladen, men förnekar att de skulle ha skickat ut dem.

– Huruvida de lappar som har figurerat i området kommer från högerextrema grupper, kan jag inte uttala mig om. Jag vet att det finns två stycken lappar, en där man delvis har ändrat innehållet som vi har gått ut med och ett brev som är helt egenskrivit och som har ett annat innehåll, säger Linda Lindblom, utvecklingsledare för trygghetsfrågor och brottsförebyggande arbete i Huddinge kommun.

Stämningen under själva mötet ska ha varit stökig stundtals och många uttryckte sitt missnöje med boendet. Enligt polisen finns det personer på plats som inte bodde i området och som inte ville uppge sin adress.

– Det var enstaka personer, de har en agenda som de ville få fram, vi hade personer här inne som inte har någon anknytning till området, men som är väldigt engagerade i frågan, säger Karl Forsberg och fortsätter:

– Jag vill inte säga om de tillhör någon speciell grupp, men det är människor som vi känner till.

För ett par veckor sedan hölls ett liknande möte om ett boende för ensamkommande i Haninge söder om Stockholm. Det mötet slutade i kaos då hundratals människor trängde sig in i lokalerna och skrek "De kommer att våldta våra barn".

Karl Forsberg har händelserna i Haninge i färskt minne och menar att mötet inte gick över styr som det gjorde där. Han får medhåll av Yvonne Kokkola, verksamhetschef individ och familjeomsorg.

– Det fanns även många som frågade hur de kan hjälpa till med välkomnandet av de som har flyttat hit, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag