Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDen tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike.

 Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
högerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNhögerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
högerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
François Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFrançois Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
François Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGESJean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Jean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Benoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGESBenoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Benoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

Hätsk stämning under franska valdebatten

Publicerad

Den franska valrörelsen är i gång på allvar.

Den inleddes med en hätsk debatt där de fem huvudkandidaterna ständigt råkade i luven på varandra.

Värst var stämningen mellan de två favoriterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

– Jag behöver ingen buktalare, utbrast Macron efter att Marine Le Pen försökt berätta vad han tycker.

I går kväll sändes den första stora debatten i det franska presidentvalet. De fem huvudkandidaterna Emmanuel Macron, Marine Le Pen, François Fillon, Benoît Hamon och Jean-Luc Mélenchon drabbade samman i en debatt som egentligen skulle ha tagit två och en halv timme.

Trots det hade de strax före midnatt dragit över tiden. Då hade de bara hunnit till det andra segmentet av tre.

Stämningen var långa stunder hätsk. Kandidaterna kunde inte hålla sig från att prata i munnen på varandra och de verbala smockorna haglade. Högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen hamnade alltsomoftast i centrum.

Bråken började på allvar när debatten kom in på ämnet religion.

– Sekularismen är vad som skyddar, och tillåter att tro och inte tro. Religionens lagar kan aldrig trumfa reglerna i sekularismen, inledde oberoende Emmanuel Macron.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om de hetaste kandidaterna i presidentvalet

Macron till Le Pen: Du skapar en klyfta

Marine Le Pen kontrade med ett angrepp:

– För några år sedan fanns inga burkini på stränderna. Jag vet att ni är för, herr Macron.

– Jag behöver ingen buktalare, svarade en irriterad Macron och fortsatte:

– När det gäller burkinin är jag för att undvika att göra en stor debatt om sekularism av det. Du trillar i fällan att skapa en klyfta mellan fransmännen.

Bråket fortsatte när debatten handlade om transparensen i de politiska partiernas finansiering. Då gick Le Pen till attack mot Macrons bakgrund i bankväsendet.

– Den här kampanjen har en fördel i att den avslöjar att vissa kandidater försvarar privata intressen. Man byter sida, blir offentligt anställd och jobbar på bank, sa Le Pen.

– Jag tror att du siktar på mig igen. Utan mig skulle du ha långtråkigt, svarade Macron.

 

LÄS OCKSÅ: Undersökning: Emmanuel Macron vinner franska presidentvalet

Le Pen: Brexit fantastiskt

När debatten handlade om ekonomin var det Le Pens tur att ta emot smockan.

– Le Pen är köpkraftens seriemördare i och med uttåget ur euron, sa Republikanernas François Fillon.

– Det är vad vi kallar projekt rädsla, som före brexit eller valet av Donald Trump. Storbritannien har fått fantastiska resultat, kontrade Le Pen.

– Ja, men de har inte gått ur EU än, svarade Fillon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag